nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

49e Cameretten: finalisten en verslag voorronde 3

Cameretten 2014 - finalisten - Nico Baars

Kiki Schippers, het damesduo OLDENOSBORN en Emiel van der Logt zijn de finalisten van het 49e Cameretten festival. De finale wordt op zaterdag 29 november gespeeld in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

De finalisten werden bekendgemaakt na afloop van de derde halve finale in Theater Zuidplein. Daar speelden Kiki Shippers, Felix Heezemans en Maarten Westra Hoekzema.

cameretten-2014-kikischippersKiki Schippers is een getalenteerde kleinkunstenaar en zangeres. Dat was ze al op de Koningstheaterakademie en ze heeft zich sinds haar afstuderen enorm ontwikkeld. Tussen prachtige zelfgeschreven liedjes door vertelt ze op geestig wijze hoe ze is gedumpt door haar vriend. Haar probleem met los laten zal in de rest van het programma terug blijven komen. In hoe ze haar ex een brief van 14 kantjes schrijft, in het lied waarin ze zingt ‘Ik kan dit niet alleen’ en een meeliftende sprinkhaan op de autospiegel.

De humoristische verhalen ten spijt zijn haar liedjes toch echt de hoogtepunten. Haar gitaarspel is niet vlekkeloos, maar dat is nergens storend door haar uitstekende zang en mooie teksten. De toon van de liedjes variëren van komisch tot poëtisch. Zo zingt ze aan het eind het bijzonder fraaie lied ‘Guus‘ en kan ze het toch niet laten om te eindigen met een volgens haar volstrekt ongeloofwaardig positieve meezinger. En zo zingt het Rotterdamse publiek ‘Er zit nog zaad op de muur, het is van jou’.

Van alle deelnemers die ik gedurende dit festival heb gezien is zij de enige die een finaleplaats ronduit heeft afgedwongen.

cameretten-2014-felixheezemansFelix Heezemans, net als Schippers ooit student aan de Koningstheaterakademie heeft een apart gevoel voor humor. Droog en absurd. Op het moment dat hij de zaal te pakken krijgt kan dat leiden tot grote hilariteit. Dat heb ik hem eerder zien doen. Helaas lukt het hem niet tijdens deze halve finale. Na een kort verhaal over een bokser vertelt hij onder een andere lichtstand, ‘theatraal als ik ben’, een serie weetjes en oneliners. De zaal moet wat wennen aan zijn stijl en bij wonderlijke hersenkronkels over een lekkage en nijlpaardenpis lijkt hij het publiek mee te krijgen. Helaas heeft deze scene geen sterke afsluiter waardoor hij momentum verliest en dat niet meer helemaal kan herstellen. Daarbij vallen soms ook wat ongemakkelijke stiltes. Pas aan het eind, als hij zich enorm opwindt over rucola bij zijn broodje kaas, krijgt hij het publiek weer terug. Enorm jammer, want ik heb zeker betere optredens van hem gezien. Dit was niet zijn moment.

cameretten-2014-maartenwestrahoekzemaMaarten Westra Hoekzema komt op in pak en ontpopt zich al snel als een soort motivational speaker. Is dit alles wat er is in het leven? Nee, het kan duizend keer beter! En hij vindt het fijn dat het publiek is gekomen om dat van hem te leren. Wij gaan vanavond het leven ‘uplevellen’. Alles draait om succes. En dat is alleen te bereiken door goed te zijn in verleiden. En dat gaat hij ons leren aan de hand van het versieren van vrouwen, omdat hem dat het meeste aanspreekt.

Vervolgens doet hij de vijf stappen van verleiding uit de doeken. Zo brallerig en hooghartig (“ik ben ook middelmatig geweest”) dat het geestig is. Elke stap wordt voorzien van voorbeelden, waarbij soms een dame uit het publiek figureert. En ik moet zeggen: zitten handige tips tussen. Maar origineel is het ook weer niet. Zo trekt de Vlaamse cabaretier Arnout Van den Bossche trekt al enkele seizoenen als ‘de relatiefluisteraar’ langs de Nederlandse en Vlaamse theaters. Op Youtube zijn de jaren oude seminars van Mark Gungor te vinden, die zijn relatietips doorspekt met humor.

Toegegeven, Van den Bossche en Gungor doen tussendoor geen act waarin hun buik een dansje doen. Het was een wat vreemde noot in een door het publiek enthousiast ontvangen programma, dat overigens wel ruim over de dertig minuten heenging.

Richard van Bilsen

www.cameretten.nl
foto groepsfoto finalisten: Jaap Reedijk; foto’s deelnemers: Cameretten

Categorie: Festivals | Meer over: , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.