nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Het Grote Oudejaarsconference Overzicht 2014

“Men heeft mij gevraagd om in dit nieuwe jaar een paar woorden tot u te spreken in verband met de jaarwisseling.”
– Wim Kan, 1954

De oudejaarsconference is een voor Nederland uniek verschijnsel. Aan het eind van het jaar neemt een cabaretier de gebeurtenissen uit het afgelopen jaar door. Een traditie die dit jaar precies zestig jaar geleden werd gestart door de legendarische cabaretier Wim Kan.

Inmiddels kan je in december bijna elke dag naar een oudejaarsonference. We hebben namelijk elke oudejaarsconference van dit jaar in beeld gebracht. Zowel in Nederland als Vlaanderen, landelijk als lokaal.

Oudejaarsconferences – Nederland

Youp van ’t Hek – Wat is de vraag?

Om de drie jaar is Youp van ’t Hek te zien met een oudejaarsconference bij de publieke omroep. ‘Wat is de vraag?’ is zijn achtste oudejaars sinds 1989.
website Youp van ’t Hek

Wat was de vraag? Zo eindigt een mevrouw een lang en onsamenhangend betoog in een televisieprogramma waar ze te gast is. De beide presentatoren hebben geen idee wat ze haar een paar minuten eerder gevraagd hebben. Eigenlijk doet het er ook niet meer toe. Ook het publiek lijkt er niet echt van wakker te liggen. Niemand is in de war van het gênante moment. De volgende gast babbelt er al weer vrolijk op los.

Dolf Jansen – De nieuwsjager – oudejaars 2014

Na 19 oudejaarsconferences met Hans Sibbel als Lebbis en Jansen, maakte Dolf Jansen tot nu toe 6 solo oudejaarsvoorstellingen. Dit jaar zal de voorstelling niet worden uitgezonden op televisie, maar geen nood: op 30 december wordt de voorstelling gestreamd via zijn website.
website Dolf Jansen

Razendsnelle Dolf met verrassende verhalen, associatieve improvisaties en komische observaties. Uit serieus en nauwelijks gecopypastet wetenschappelijk onderzoek blijkt: 2014 wordt een jaar als geen ander. Sterker nog, ís een jaar als geen ander. Als de Nieuwsjager gaat hij door dit verbluffende goudomrande jaar heen, om het aansluitend in handzame brokken en hoog tempo aan u over te brengen in zijn Oudejaars 2014.

Guido Weijers – De Oudejaarsconference 2014

Voor de zevende maal maakt Guido Weijers een oudejaarsconference. Tussen 2006 en 2010 was hij elkaar te zien bij SBS, vervolgens in 2012 bij de KRO en dit jaar bij RTL4.
website Guido Weijers

Guido Weijers trekt ook dit seizoen vol energie het jaar binnenstebuiten en relativeert met scherpe blik 2014. Hij improviseert, filosofeert en schudt in 90 minuten een heel jaar uit z’n mouw. Guido geeft 2014 een naam, schiet het af en knalt het uit. Dat wordt een avond verbaal vuurwerk!

Sjaak Bral – Vaarwel 2014

Dit jaar staat hij voor het achttiende jaar achtereen met een solo-oudejaarconference op het podium. Ook dit jaar zal zal TV West de conference uitzenden op 31 december.
website Sjaak Bral

Wat hebben Volkert, Wubbo, pro-Russische seperatisten en een vrouw met een baard met elkaar gemeen? Ze haalden het nieuws in 2014. Om over de zweefduik van Robin van Persie nog maar te zwijgen. Ook Isis, Perenstroika, Dave Roelvink en andere ellende passeren de revue. Sjaak Bral neemt zijn eigen zweefduik in het jaar 2014 en laat wederom zien waarom er maar één oudejaarsconference is die er toe doet: die van hemzelf.

Martijn Koning – Sint en Nieuw

Na al geruime tijd te hebben proefgedraaid met zijn eindemaandsconferences voor HumorTV en de eindejaarsvariant van zijn theaterprogramma ‘De maand van Martijn’, werd Martijn Koning werd door de VARA gevraagd om de Sinterklaasconference te doen. Dat is in principe een oudejaarsconference, maar dan uitgezonden rond Sinterklaas. Aangezien de term ‘Sinterklaasconference’ eigendom is van iemand anders werd gekozen voor ‘Sint en Nieuw’. En inmiddels hebben we overal gelezen dat de totstandkoming niet helemaal zonder slag en stroomstoot is verlopen. (See what I did there?)

Sint en Nieuw is op 5 december uitgezonden door de VARA.

Roel Meijvis, Tom Lash – De jaarrekening

Roel Meijvis (1995) werd op zijn dertiende ontdekt als cabaretier en maakte inmiddels twee soloprogramma’s. Voor het jeugdjournaal maakte hij in 2008 al eens een eindejaarsconference. Tom Lash (1994) was op zijn achttiende de jongste finalist op Cameretten ooit. Ook stond hij in de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Tot groot genoegen van recensent Jacques d’Ancona.

De oudejaarsconference doen is een droom van veel cabaretiers. Wachten tot ze worden gebeld door de VARA of SBS6 is voor Roel Meijvis en Tom Lash geen optie. Ze gaan er gewoon zelf eentje maken en zien wel waar het schip strandt. Voor deze gelegenheid vormen de twee cabaretiers een duo en ze noemen de show De Jaarrekening ’14.

Orde van de Dag – Ouds & Nieuws

Oscar Kocken en Greg Nottrot presenteren in samenwerking met Nieuw Utrechts Toneel en Het Zuidelijk Toneel ‘Orde van de Dag’, een theatrale, literaire en muzikale actualiteitenshow. En in december presenteren ze een speciale oudejaarsshow ‘Ouds & Nieuws’. De voorstelling is te zien in Arnhem, Almere, Eindhoven, Rotterdam, Amersfoort, Amsterdam, Leiden, Utrecht, Deventer en Tilburg.
website Orde van de Dag

Ouds & Nieuws is een hyperactuele, satirische theatershow over heel 2014, vol sketches, muziek, scènes, columns en gedichten.

Oudejaarsconferences – Vlaanderen

Geert Hoste – Geert Hoste LOL

Sinds 1991 is de Vlaamse comedian Geert Hoste elk jaar te zien met een eindejaarsconference in het theater. En sinds 1994 zendt de Vlaamse publieke omroep deze als nieuwjaarsconference uit op 1 januari. Hoste speelt alleen in de maanden november en december nog in de theaters en laat zijn fans suggesties doen voor de naam van zijn conference.
website Geert Hoste

In december trekt Geert Hoste als een hagelstorm over stad en land. Politici, koning Filip en koning voetbal mogen alvast beschutting zoeken. Bekend volk kan maar beter snel dekking zoeken, de carrosserie inpakken en zorgvuldig de dakramen afschermen. Van Brussel tot Brazilië. Twee uur lang vinkt de Godfather van de stand-up comedy in Vlaanderen zijn favoriete onderwerpen aan. Van de kreeft van Piet Huysentruyt tot het pandakostuum van Bart De Wever. Meer dan ooit blijven zijn one-liners aan de ribben plakken en zijn bewegingen nazinderen.

Michael van Peel – Van Peel Overleeft 2014

Met Michael van Peel heeft in Vlaanderen de nieuwe generatie zich aangediend. Sinds 2009 speelt Van Peel jaarlijks zijn ‘Van Peel overleeft’-shows in de theaters. In 2012 en 2013 zijn deze shows ook uitgezonden op televisie. Van Peel onderscheidt zich van Hoste door een hoger tempo en hardere grappen.
website Michael Van Peel

De vijfde! Altijd een Magnum Opus! De vijfde van Beethoven, de vijfde staatshervorming, Grand Theft Auto V. En nu dus ook de vijfde van Van Peel.

In een veelbelovend jaar nog wel. De moeder aller verkiezingen en de vader aller mediacirci. Eindelijk vrede in Vlaanderen, Oekraïne én in het Midden-Oosten. Wie zal het zeggen? Van Peel natuurlijk!

Oudejaarsconferences – Nederland lokaal

Patrick Deters – Luid Kaag & Braassem

Luid Kaag & Braassem is de opvolger van Wakker Alkemade. De afgelopen 8 jaar keek Wakker Alkemade aan het einde van het jaar terug naar gebeurtenissen in de gemeente en de politiek. Een jaar vol openstaande bruggen, verkiezingen, brandende brandweerauto’s, bijzondere foto’s en opvallende teksten uit de kranten en weekbladen! Patrick Deters vertelt het u allemaal op 29 en 30 december in de Oudejaarsconference van de gemeente Kaag & Braassem.
website Luid Kaag & Braasem

Raymond Clement – Oudejaarsconference 2014

Als enige cabaretier maakt Raymond Clement nu al voor de vijfde keer een volledig Limburgstalige terugblik op het jaar, maar daarin volop aandacht voor Limburgse gebeurtenissen. En ditmaal zal de conference voor het eerst ook op TV Limburg te zien zijn: op 28 december.
website Raymond Clement

Op zijn eigen wijze fileert Clement de gebeurtenissen van 2014, humoristisch, scherp en spits. Over de wereld, over Limburg, over Heerlen en Nederland. Zittend op een berg van actualiteit kijkt hij samen met u terug op 2014, maar meer speciaal de laatste drie uren van het jaar. Of hij dan ook zo clement met zichzelf zal zijn, is maar de vraag. Vilein en ad rem, met verhaal of anekdote. Clement staat garant voor top cabaret uit eigen regio.

Rob Favier – Ik wil mij nérgens mee bemoeien…

In 2013 is er voor het eerst een christelijke oudejaarsconference georganiseerd in Nederland. Ook dit jaar maakt Rob Favier op verzoek van de televisiezender Family 7 een conference. De conference wordt op oudejaarsavond uitgezonden. De opname van de show vindt plaats op vrijdag 19 december in Theater de Spiegel in Zwolle.
website Rob Favier

Johan Gerlag – WAR – Oudejaarsconference 2014

Johan Gerlag was jarenlang tonprater in Budel. Toen verhuisde hij naar ‘het hoge noorden’. Maar hij is terug, met een oudejaarsconference. De voorstellingen op 28 en 29 december in Lexke Theatercafe zijn al uitverkocht.

Johan is nu toe aan een volgende stap in zijn carrière en Lexke is trots hem te mogen introduceren in de Oudejaarsconference. Met een aantal muzikale vrienden loodst hij u door het jaar 2014. Samen met hen verzorgt hij een avondvullende voorstelling, die u zeker niet mag missen! Het hele jaar zijn zij al aan het brainstormen en afstemmen om van de oudejaarsconference een prachtige avond te maken.

Hiehaahoo Oud en Nieuw Show

Omroep Gelderland sluit op 31 december het jaar af met optredens van stand-up comedians Bram van der Velde, Ruud Smulders, Rayen Panday en Martijn Oosterhuis. De MC is Samir Fighil.

Kevin van Kalkeren – De Afrekening

Na het succes van Grijs, zijn eerste oudejaarsconference, neemt cabaretier en (radio)columnist Kevin van Kalkeren voor Omroep Tholen zijn tweede oudejaarsconference op in de Vossenkuil in Oud-Vossemeer op 20 december.
website De Afrekening

In zijn voorstelling ‘De Afrekening’ gaan Kevin, en zijn vriend Taxichauffeur, dwars door de actualiteit en de wereld heen om 2014 opnieuw te beleven. Ondanks de onheilspellende naam, is “De Afrekening” een vrolijke, dynamische voorstelling. De gebeurtenissen van het afgelopen jaar, de liefde, reizen en het zoeken naar een doel vormen de rode draad van de voorstelling. Zoals het publiek van Van Kalkeren gewend is, bestaat de voorstelling uit conferences, die met liedjes en gedichten worden afgewisseld. De grote vraag is: wat hou jij over onder de streep?

Arjan de krantenman en Thijs de Dorpsdichter

In 2013 maakten comedian en radiomaker Arjen van Wifferen en dichter Thijs Poelhekke voor het eerst een oudejaarsconference samen. Dat smaakte naar meer en ook dit jaar staan ze op Theater Podium Heino met een speciale show.

“Iedere morgen rond 07.20 uur verblijdt Arjan de Krantenman de luisteraars van Rick in de morgen met zijn hilarische commentaar op het laatste nieuws. Dit Radio Veronica programma waarin hij optreedt won onlangs de gouden radioring. In zijn Krantenman twitteraccount noemt hij zich een ongeleid projectiel met de meest actuele vorm van Gilles De La Tourette. Arjan de krantenman is ook Arjen van Wifferen oud Heinoër die zich op zijn privé twitteraccount profileert als #comedian#sidecick#cartoonist#Ironman(in training).”

Coenraedt van Meerenburgh, Ko de Laat – Het jaar rond in 52 snelsonnetten

Voor het zevende jaar op rij verzorgen de dichters Ko de Laat en Coenraedt van Meerenburgh op 31 december een oudejaarsconference in dichtvorm. In hun programma brengen zij een compilatie van de actuele gedichten die ze afgelopen jaar publiceerden op gedichten.nl. Te zien op 31 december in De Drvkkery, Markt 51, in Middelburg vanaf 14.00 uur.

Rob Scheepers – Afgescheept

Rob Scheepers is lokaal bekend als tonprater. Nu gaat hij eenmalig het theater in met een nieuwjaarsconference. ‘Afgescheept’ is te zien op 6 januari in het Parktheater in Eindhoven, voorafgegaan door een reeks try-outs in de regio.
website Rob Scheepers

Moeten we 5-3-2 of tóch gewoon 4-3-3 spelen? Zwarte Piet of toch stroopwafelpiet? Plaats je een Ebola patiënt in quarantaine of in een vol vliegtuig richting Spanje?
2014 was een jaar van keuzes, grote en kleintjes. Dat zelfs kleine keuzes grote gevolgen kunnen hebben legt Rob Scheepers uit in deze nieuwjaarsconference. En als je de keuze hebt tussen wéér een avond bankbivakkeren of in het theater lachend terugblikken op 2014…

Aubrey Snell – Oudejaarsconference aan den Rijn

Aubrey Snell speelt op zaterdag 27 december voor de tweede keer de Oudejaarsconference aan den Rijn in theater Castellum.
website Aubrey Snell

Op de fiets door Alphen,
crossend door het stadhuis,
steigerend door de weilanden,
klingelend langs de kaasboerderij.

Met een saxofoon op haar rug, baby voorop en een emmer bagger aan het stuur vertelt Aubrey Snell verhalen, roddels over Alphen aan den Rijn, afgewisseld met muziek.

Hans Tervoort – OudejaarsconferHans

In 2013 maakte Hans Tervoort de eerste Bossche oudejaarsconference, naar een idee van Sophie Rijnaarts van de Azijnfabriek in Den Bosch. Inmiddels is de Azijnfabriek te klein gebleken en is Tervoort uitgeweken naar Theater aan de Parade.

Tegen het einde van het jaar heeft iedere televisiezender wel een eigen cabaretier die een oudejaarsconference houdt. Een leuk fenomeen waarbij de politiek op de hak wordt genomen en waarbij nationale en internationale gebeurtenissen van het afgelopen jaar nog eens op humoristische wijze worden bekeken. In onze stad gebeurt ieder jaar zo veel dat juist wel of juist niet door de beugel kan, dat over ’s-Hertogenbosch gemakkelijk een eigen oudejaarsconference kan worden geschreven. Op 26 en 29 december is het zo ver: de OudejaarsconferHans.

Bas van Velthoven

Van Velthoven treedt jaarlijks in Someren-Eind op tijdens de zannikavond. Hijzelf noemt zijn optreden ‘straf, licht chaotisch met gepast geweld’. Tijdens de conference komt niet alleen het wel en wee van Someren-Eind aan bod maar ook de rest van Nederland komt aan de orde.

Vlielander oudejaarsconference

Als elk jaar neemt Drijfhout op 30 december het afgelopen jaar door. Hoewel hun liedjes soms al eeuwenoud zijn blijken ze elk jaar weer verrassend goed bij de nieuwsberichten van het afgelopen jaar te passen. Een goede manier om het jaar af te sluiten.
website Drijfhout

Categorie: Divers | Meer over: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.