www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Dagboeken Wim Kan gaan naar veiling

Wim Kan voorbeeld dagboeken

Meer dan 100 dikke schriften en ringbanden schrijft cabaretier Wim Kan (1911-1983) vol met zijn dagelijkse belevenissen en gedachten. Na het overlijden van Kans echtgenote Corry Vonk erft Frans Ruhl de dagboeken. Ruhl is impresario en directeur-eigenaar van het geplaagde Comedy Theater in de Nes. Hij heeft besloten om de geschriften -waaronder het Burmadagboek- ter veiling te brengen, met de bedoeling om met de opbrengst zijn theater van de ondergang te redden.

De eigenaresse van het pand waarin het theater is gevestigd, heeft de huur opgezegd. Door een bestemmingswijziging werd het mogelijk om in het pand een restaurant te vestigen en daarvoor moet het theater nu wijken. Ruhl verloor vervolgens kort geding, waardoor hij nu op 2 januari de sleutels moet inleveren en het pand verlaten.

In 1988 en 1989 publiceert Ruhl een selectie van de dagboeken in twee delen: ‘De radiojaren (1957-1968)’ en ‘De televisietijd (1968-1983)’. Het geeft een ontluisterend beeld van deze ‘vader des vaderlands’ als een eeuwige twijfelaar. Gedurende de Tweede Wereldoorlog wordt Wim Kan te werk gesteld aan de Burma Spoorlijn, maar een deel van deze ontberingen wordt Kan bespaard doordat hij kan optreden voor zijn mede-gevangenen. Over deze periode verschijnt in 1986 het indringende ‘Burmadagboek’.

“Afstand doen van de dagboeken is extreem moeilijk,” vindt Ruhl. “Ook 16 jaar van mijn eigen theaterleven zitten in de dagboeken. Maar Mevrouw en Meneer Kan zullen mijn actie om het theater te redden zeker hebben ondersteund.” De komende weken wordt nog heftig campagne gevoerd door alle bespelers van het ongesubsidieerde theater om sluiting te voorkomen. Een bodemprocedure om onrechtmatige uitzetting tegen te gaan, is al ingezet.”

De veiling wordt verzorgd door veilinghuis Burgersdijk & Niermans in Leiden gespecialiseerd in het veilen van boeken manuscripten en grafiek.
www.comedytheater.nl

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.