nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Henk Elsink 80 jaar

Vandaag viert Henk Elsink (Enschede, 20 april 1935) zijn tachtigste verjaardag. Van kinds af aan wilde hij het artiestenvak in. Hij werd bekend met zijn radioprogramma ‘Vrij Entree’ en maakte in de jaren zeventig en tachtig one-man-shows tot hij in 1988 vrij abrupt stopte.

Elsink volgt een opleiding tot lithograaf, maar wilde als kind al het artiestenvak in. Hij wint een talentenjacht en de Rotterdamse komiek Frans Vrolijk geeft hem zijn eerste kans. In 1955 gaat hij aan de slag bij Saint Germain des Prés van Tom Manders, beter bekend als ‘Dorus’. Van 1961 tot 1963 is Elsink verbonden aan het ABC-Cabaret van Wim Kan en Corry Vonk.

Van 1963 tot 1974 is hij de eigenaar van cabaretrestaurant De Koopermoolen, waar hij klanten tussen de gerechten door vermaakte met liedjes en sketches. Elsink krijgt een eigen radioprogramma ‘Vrij Entree’ dat in De Koopermoolen wordt opgenomen. Daar ontvangt hij bekende gasten als Jenny Arean, Leen Jongewaard en Frans Halsema. Diverse opnames uit het radioprogramma worden op lp uitgebracht. Zo ook de honderdste en laatste aflevering in 1969 waarin Wim Sonneveld te gast is.
Henk Elsink in de Koopermoolen, 11 nov 1972

Na het einde van zijn radioprogramma gaat Elsink de theaters. In de jaren zeventig en tachtig maakt hij in totaal 9 one-man-shows en één programma met Liesbeth List, getiteld ‘Samen anders’. Registraties hiervan werden veelal op televisie uitgezonden. In 2007 verscheen een dubbel-DVD met ‘de beste conferences’. Diverse nummers uit de shows werden op single uitgebracht. Zo wordt ‘Harm met de Harp’ uit 1969 een hit. Elsink krijgt ook veel kritiek op het nummer vanwege de stereotypering van homoseksuelen. In 1973 krijgt hij de Gouden Harp.

Elsink zag zichzelf overigens niet als cabaretier. Wim Ibo citeert in zijn cabaretkroniek ‘En nu de moraal…’ een uitspraak van Elsink uit 1977: “Noem ons comedians, light entertainers. Er is geen goed woord voor eigenlijk in het Nederlands. Het zijn allemaal cabaretiers, zo noemen we dat om het makkelijk te houden. Hermans is geen cabaretier, Van Vliet is eigenlijk ook geen echte, ikzelf ben ook geen cabaretier. Van Duyn (sic) is een komiek. Ik zeg liever dat we allemaal typische entertainers zijn, light entertainers. Amuseurs, zou je kunnen zeggen.”

In 1988 stopt Elsink onverwacht met zijn theatercarriere. De voorbereidingen van een nieuw programma worden afgebroken. Hij verhuist naar Mallorca, waar hij al sinds 1960 met grote regelmaat komt. Na een aantal jaren stilte schrijft hij onder de naam Elsinck een thriller. Zijn vijfde en laatste thriller ‘Dodelijke visioen’ verschijnt in 1995.

Sinds 2005 woont Henk Elsink weer in Nederland.

Categorie: Divers | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.