nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Sietze Dolstra overleden

De cabaretier en zanger Sietze Dolstra is op 4 juli op 69-jarige leeftijd overleden.

Sietze Dolstra, 1979. Foto: Kippa

Sietze Dolstra, 1979. Foto: Kippa

Dolstra wordt geboren op 29 mei 1946 in Amsterdam. Vanaf zijn zestiende treedt hij op met eigen teksten en zelfgeschreven muziek. Ook tijdens zijn studie Nederlands en latere werk als leraar Nederlands blijft hij optreden.

Na het uitbrengen van de lp ‘Vandaag is alweer gisteren’ in 1976 is hij met een gelijknamig cabaretprogramma in het theater te zien. In 1979 volgt het album ‘Twee levens’. Gevolgd door het cabaretprogramma ‘Alles is o.k.!’ (1980), waarvan de liedjes ook op lp verschijnen. In 1986 speelt hij mee met Robert Pauls theatershow ‘Gekkenwerk’. Dolstra zal in de jaren daarna met name als tekstschrijver actief blijven. Naast Robert Paul ook voor cabaretgroep Heren Op Zicht en het duo Luider en Van Donselaar.

Sietze Dolstra interviewt Jos Brink in 2000. Foto: ANP-Kippa.

Sietze Dolstra interviewt Jos Brink in 2000. Foto: ANP-Kippa.

Ook is hij achter de schermen werkzaam voor radio- en televisie. Met programma’s als NCRV’s Schrikdraad, Kwistig met Muziek, Bananasplit, Radar en Z@ppsport. Als acteur was hij te zien met een terugkerende bijrol in de comedyserie Prettig geregeld (1988-1991). In 1994 verschijnt ‘Joop LandrĂ© vertelt’, een ‘anekdotische autobiografie van zijn hand.

In 1980 wordt Dolstra onderscheiden met de Zilveren Harp van de Stichting Conamus en later krijgt hij de Prix de Monaco voor Europees radio-amusement.

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.