nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Louis Davids-ring voor Claudia de Breij

Na bijna veertig jaar geeft Herman van Veen de Louis Davids-ring door aan Claudia de Breij. Op 25 november 2015 zal hij na afloop van zijn voorstelling in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de ring die hij op datzelfde podium in 1976 kreeg overhandigen aan Claudia de Breij.

De ring is in 1948 ingesteld ter ere van Louis Davids en kan door de drager worden doorgegeven, zonder jury, zonder termijn. Van Veen kreeg de ring in augustus 1976 uit handen van Wim Kan, die op zijn beurt in 1954 de ring kreeg van Henriette Davids.

Van Veen motiveert zijn keuze met het voor deze gelegenheid geschreven gedicht ‘Van alle vogels’:

‘Natuurlijk/ krassen kraaien onbeschofter/ gakt de rotgans lomper/ aapt de Vlaamse gaai/ toch beter na/ schreeuwen pauwen harder/ is de kemphaan scherper/ kakelen de kippen wranger.

Natuurlijk/ zingt de nachtegaal/ dikwijls dromeriger/ oeht de kerkuil schandelijker/ paradijsvogel onnozeler/ zijn fazanten dweperiger/ stapt de reiger statiger/ bestaan de mussen huiselijker.

Natuurlijk/ klopt de bonte specht/ wat duidelijker/ vinkt de kruisbek/ licht geloviger/ is de pijlstaart sneller/ klept de ooievaar veelzeggender/ en zingt de merel mooier.

Maar van alle vogels in het koor/ ontroert zij mij het allermeest.’


Van Veen en De Breij (beide geboren in Utrecht) hebben hun wederzijdse bewondering nooit geheim gehouden. Tien jaar geleden zong De Breij op de CD ‘We Hebben Maar Een Paar Minuten Tijd – Een Hommage Aan Herman van Veen’. Dit jaar traden ze samen op tijdens Bevrijdingsdag.

Op 10 maart was Van Veen te gast bij DWDD naar aanleiding van zijn zeventigste verjaardag. Claudia de Breij was tafeldame en bracht daar met Herman Finkers en Youp van ’t Hek een feestrede aan Van Veen. Toen kwam de ring ter sprake, maar Van Veen wilde nog niet zeggen aan wie hij hem ging doorgeven: “Ik moet nu nog alleen checken of deze persoon hem wel wil.” Herman op het grote scherm doet er niet geheimzinnig over. Daar, daar zit ze.
10 maart 2015 (rond 25:36 gaat het over de Louis Davids-ring)

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.