nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

50e Cameretten festival: voorronde 3

Vanavond spelen opnieuw drie deelnemers om een plek in de finale: Maarten Willemse, Wouter Monden en Anne Neuteboom.

Nondeju, wat een fijne derde halve finale van het 50e Cameretten festival. Direct na afloop vroeg ik me af of dit keer alle deelnemers van één avond naar de finale zou gaan. Heb ik zelf nog niet eerder meegemaakt.

De avond begint direct al goed met Maarten Willemse. Gebukt gaand onder een dominante feministische moeder vraagt hij zich af of hij wel een echte kerel is. In gezelschap van vrouwen is hij direct een ja-knikker, een watje. Op advies van zijn haptotherapeut gaat hij een vechtsport beoefenen. Zijn eerste kickboxtraining verloopt echter even geestig als desastreus. Toch een watje. Willemse is niet bang om onsympathiek over te komen, want hij sluit zijn programma af met een feestelijke uitvaartdienst voor zijn moeder. Genoeg cynische grappen, maar echt naargeestig wordt het nooit.

Het programma maakt een doordrachte indruk. Hoe de relatie met zijn moeder zijn relaties met andere vrouwen beinvloedt komt ook tot uitdrukking in een lied. De haptonomie komt ook nog even terug bij het uitgebreid knufelen van een man uit het publiek. Alleen het verder wel geestige openingsnummer over hooikoorts en de daaropvolgende oorlogsverklaring aan de natuur kon ik niet helemaal plaatsen bij de rest van het programma. Een finaleplaats vind ik toch zeker wel op zijn plek.
www.maartenwillemse.nl

Wouter Monden vertelt in zijn sympathieke, maar ook brave programma ‘Dat doet ie niet’ voornamelijk over zijn leven als jonge vader en zijn aandoening misofonie. Misofonie is een neurologische aandoening waarbij bepaalde geluiden heftige emoties als woede en zelfs haat kunnen oproepen. Dat lijkt heel vervelend om te hebben, maar Wouter kan er leuk over vertellen. Wel lastig als je tweejarige dochter soms ook zulke geluiden maakt.

Enerzijds geniet Monden van het vaderschap. Zo vertelt hij met veel liefde over zijn dochter. Anderzijds is hij ook een bange vader die zijn dochter liefst zo veel mogelijk zou willen voorbereiden op de boze buitenwereld. Bijvoorbeeld met wat meer realistische Nijntje-boeken, zoals ‘Nijntje en de loverboy’. Uiteindelijk zingt hij Three Little Birds van Bob Marley. “Don’t worry ‘bout a thing. ‘Cause every little thing gonna be all right!”
www.woutermonden.nl

Minder lief is Anne Neuteboom. “Anne, de wereld is niet mooi. Maar jij kan haar een beetje mooie kleuren, ” klinkt Herman van Veen uit de speakers. Maar dat vordert niet echt. Haar opties blijken beperkter dan gedacht. Het lukt haar niet eens om een vluchteling in huis te houden. Inmiddels werkt ze vier dagen in de week op de vleeswarenafdeling van een supermarkt en gaat ze gebukt onder zeikerige klanten. En hoe gefrustreerder Neuteboom raakt, hoe grappiger het wordt. Daarbij neemt ze het gelijk ook maar op voor haar generatiegenoten, die ‘millenials’ blijken te heten. Millenials zijn geboren tussen 1982 en 2001. De hilariteit is compleet als ze het publiek haar vetlaagjes laat zien.

Eerlijkheid gebiedt me te zeggen: ik ben al fan sinds ik Neuteboom tijdens haar studie aan de Koningstheaterakademie een geheel eigen invulling zag geven aan ‘Ik hou van mij’ van Harrie Jekkers. Dat ‘zong’ ze als een dood vogeltje, waardoor het lied een geheel andere lading kreeg. Geweldig. Beter dan Jekkers. Serieus. En Neuteboom, of ‘Neut’, maakt de verwachtingen met haar programma ‘Weg’ helemaal waar. Als ze net zo goed speelt in de finale, dan gaat ze mischien wel met alle prijzen naar huis.
www.anneneut.nl

Richard van Bilsen

www.cameretten.nl

Categorie: Festivals | Meer over: , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.