www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Het Grote Oudejaarsconference Overzicht 2015

In december zou je in principe bijna elke dag naar een oudejaarsonference kunnen. Net als vorig jaar hebben we elke oudejaarsconference in beeld gebracht. Zowel in Nederland als Vlaanderen, landelijk als lokaal.

Het meest in het oog springt natuurlijk debutant Herman Finkers. Hij wordt vergezeld door terugkerende namen als Dolf Jansen, Sjaak Bral en in Vlaanderen door Geert Hoste en Michael Van Peel. Daarbij zijn er ook weer de nodige varianten, zoals dit jaar niet één, maar twéé conferences rond Sinterklaas. Javier Guzman besloot de Sinterklaasconference weer nieuw leven in te blazen nadat Martijn Koning vorig jaar op verzoek van de VARA met Sint en Nieuw kwam.

Oudejaarsconferences – Nederland

Herman Finkers – Oudejaarsconference 2015

foto: Anne van Zantwijk

In februari 2014 werd bekendgemaakt dat Herman Finkers dit jaar de Oudejaarsconference 2015 verzorgd. Een verrassing, want Finkers staat niet bekend om zijn grappen over de actualiteit. We hebben het programma inmiddels gezien en het gaat een geweldige oudejaars te worden. Er valt veel over te lachen, maar Finkers toont zich ook van zijn filosofische kant. Op oudejaarsavond te zien op NPO1.
website Herman Finkers
Terugkijken kan hier

Dolf Jansen – Hardverwarmend – oudejaars 2015

Na 19 oudejaarsconferences met Hans Sibbel als Lebbis en Jansen, maakte Dolf Jansen tot nu toe 7 solo oudejaarsvoorstellingen. Ook dit jaar maakt hij twee versies van een theatershow. Een oudejaars- en voorjaarsversie.
website Dolf Jansen

Waar hoort u bij? Waar zou u graag bijhoren? Waar wilt u vooral niet bijhoren en hoe erg is het eigenlijk als je helemaal nergens bij hoort?! Deze vragen en vele vele andere – om over antwoorden vooralsnog maar te zwijgen – zullen langskomen in de nieuwe voorstelling van veelvuldig nergens-voor-genomineerd multitalent Dolf Jansen.

Sjaak Bral – Vaarwel 2015

Dit jaar staat hij voor het negentiende jaar achtereen met een solo-oudejaarsconference op het podium. TV West zal de conference uitzenden tijdens nieuwjaarsnacht, met herhalingen op Nieuwsjaarsdag.
website Sjaak Bral
Terugkijken kan hier

Een oudejaarsconference is een fantastische happening. Een afgebakende periode, een moment van bezinning, nog één keer omkijken naar wat er goed en slecht ging. Daar gaat een helende werking van uit.

Javier Guzman – Sinterklaasconference Lief & Laf

Na 6 jaar pakt Javier Guzman de mijter weer op voor een nieuwe Sinterklaasconference. Op 5 december te zien op RTL4, om 22.25 uur.
Terugkijken kan hier (tegen betaling)

In 2015 is het tijd voor de wervelende vijfde en neemt hij op verfijnde wijze het jaar door. Hij toont een wereld vol tegenstrijdigheden, misverstanden en onbegrip, is scherp, hard, zacht, lief en soms ook laf. Grof? Welnee. Hard lachen? Jazeker.

Freek de Jonge – Mini-eindejaarsconference

Zondag 20 december brengt Freek de Jonge in het televisieprogramma Buitenhof een mini-eindejaarsconference. In twaalf minuten gaat het over Griekenland, het Nederlands elftal, de vluchtelingenstroom, Parijs, de Teevendeal en het klimaatverdrag. NPO 1, 12.09 uur.
Terugkijken kan hier

foto: PR George Visser productions

Martijn Koning – Sint en Nieuw

Eerder maakte Martijn Koning voor HumorTV de eindemaandsconferences tot de VARA hem in 2014 vroeg voor de Sint en Nieuw conference. Na een enerverende ontstaansgeschiedenis van die eerste editie (iets met een tazer), is Martijn Koning dit jaar op 5 december met Sint en Nieuw opnieuw te zien bij de VARA. Op NPO3, om 22.02 uur.
Terugkijken kan hier

Muziek Oudejaarsconference 2015

Comedians Wilko Terwijn, Roel C. Verburg, Wouter Monden en Fuad Hassen zijn op oudejaarsavond te horen bij Radio Veronica met een oudejaarsconference over het muzieknieuws van 2015. Te horen op Radio Veronica op 31 december, tussen 20.00-21.00 uur.

Oud & Nieuws Show 2015

De Orde van de Dag en Het Zuidelijk Toneel komen opnieuw met ‘Oud & Nieuws Show’, een ‘alternatief voor de aloude oudejaarsconference’. Een stoet acteurs, schrijvers en muzikanten brengen in hoog tempo sketches, theaterscènes, columns, gedichten, liedjes en ter plekke geschreven teksten een verrassend licht werpen op het voorbije jaar.
website Het Zuidelijk Toneel

Oudejaarsconferences – Vlaanderen

Geert Hoste – Geert Hoste JUMP

Sinds 1991 is de Vlaamse comedian Geert Hoste elk jaar te zien met een eindejaarsconference in het theater. En sinds 1994 zendt de Vlaamse publieke omroep deze als nieuwjaarsconference uit op 1 januari. Hoste speelt alleen in de maanden november en december nog in de theaters en laat zijn fans suggesties doen voor de naam van zijn conference. Ditmaal koos hij voor Geert Hoste JUMP.
website Geert Hoste

Een avond lachen met de gebeurtenissen van het voorbije jaar: dat is de handtekening van conferencier Geert Hoste. Met de jaren worden zijn one-liners subtieler, zijn cabaretteksten verfijnder, zijn humor spitser. Als geen ander weet hij in zijn theaterprogramma’s de sfeer van het land weer te geven en in grappen samen te vatten. Hoe ingewikkelder de situatie, hoe duidelijker de conference.

De godfather van de Vlaamse standup comedy steekt al 25 jaar met kop schouders boven de rest uit. Vorig jaar keken meer dan 2,7 miljoen Vlamingen naar Geert Hoste op tv. Toch ligt zijn grote kracht in het theater: live komt Geert Hoste het meest tot zijn recht. Kom kijken naar het origineel en lach 2015 de geschiedenis in.

Volgens kenners zijn beste programma tot nu toe.

Michael van Peel – Van Peel Overleeft 2015

Met Michael van Peel heeft in Vlaanderen de nieuwe generatie zich aangediend. Sinds 2009 speelt Van Peel jaarlijks zijn ‘Van Peel overleeft’-shows in de theaters. Sinds 2012 worden deze shows ook uitgezonden op televisie. Van Peel onderscheidt zich van Hoste door een hoger tempo en hardere grappen.
website Michael Van Peel

2015. Zeventig jaar vrede in Europa. De Islamitische Staat kampt met begrotingstekorten, het kibbelkabinet kakelt er vrolijk op los, iedereen is Charlie en de Vlaamse Leeuw ligt te spinnen in zijn mand. Maar schijn bedriegt. Eén ding is zeker, er gaan koppen rollen. Met of zonder hulp van mannen met baarden…

Oudejaarsconferences – Nederland lokaal

Vincent Bijlo – Oudejaarsconference

Cabaretier, schrijver, columnist en muzikant Vincent Bijlo viert op geheel eigen wijze het einde van het jaar in het Beauforthuis in Austerlitz.
website Beauforthuis

Raymond Clement – Oudejaarsconference 20.15FM

Als enige cabaretier maakt Raymond Clement nu al voor de zesde keer een volledig Limburgstalige terugblik op het jaar, met daarin volop aandacht voor Limburgse gebeurtenissen. Clement gebruikt het verhaal van de ondergang van een radiozender als kapstok voor zijn analyse van 2015.
website Raymond Clement

We schrijven 31 december 2015, 22.30 uur. De laatste anderhalf uur van radio 20.15FM zijn ingegaan. In het Jaar van de Mijnen gaat de laatste onafhankelijke radiozender van de allerlaatste vrijdenker definitief onder de grond. Het einde is aanstaande, alleen terugkijken heeft nog zin. Morgen zal de stem uit de ether zijn.

Patrick Deters – Luid Kaag & Braassem

De gemeente Kaag en Braassem kent al jaren een traditie van terugkijken op het lokale nieuws rond gemeente en politiek. Na acht jaar Wakker Alkemade bracht Patrick Deters in 2014 ‘Luid Kaag & Braassem’. Dat beviel zo goed dat hij nu voor het tweede jaar op rij in de Oudejaarsconference van de gemeente Kaag & Braassem zal verzorgen, “want ook in 2015 is er genoeg gebeurt om het er een avond lang over te hebben.”
website Luid Kaag & Braasem

De Dichter en De Diva – Almeerse Oudjaars Conference

Dichter Mario Withoud en kleinkunstenares Caroline in ’t Veld spelen van 20 tot en met 23 december de eerste Almeerse Oudejaars Conference in KAF/Schouwburg Almere. In de voorstelling komt het Almeerse nieuws van het afgelopen jaar aan bod. Het gelegenheidsduo hoopt dat Almeerders door de voorstelling meer begrip voor de stad krijgen.
website De Dichter en De Diva

Koos Hallink, Henk Jansen, Gert Hofman en Wim Welink – Oudejaarsconference Everybody needs somebody!

Koos Hallink, Henk Jansen, Gert Hofman en Wim Welink houden samen een oudejaarsconference op 9 en 10 december in Partycentrum de Zandstuve.
website Partycentrum de Zandstuve

Rob Favier – Hart voor de zaak

Ondanks een hartinfarct in augustus begon Favier eind oktober weer met optreden. Omdat zijn conditie sterk vooruit gaat, zal hij op 17 december in het Spiegeltheater in Zwolle de Family7 Oudejaarsconference weer verzorgen. De titel van de voorstelling zal toepasselijkerwijs zijn ‘Hart voor de zaak’.
website Rob Favier

Johan Gerlag – Kluutjesvingers

Gerlag zal eind december voor de tweede achtereenvolgende jaar een oudejaarsconference brengen in Theatercafe Lexke in Budel. Daar was hij jarenlang tonprater tot hij verhuisde hij naar ‘het hoge noorden’.

Hij gaat het dit jaar wel anders aanpakken. De vorige keer werd hij begeleid door een aantal bevriende muzikanten. Dit jaar laat hij zien dat hij het (bijna) alleen kan. De voorstelling is een afwisseling van sketches en liedjes. De liedjes worden op gitaar begeleid door zijn zoon, Aaron Gerlag.
Aaron stond vorig jaar ook met zijn vader op het podium en heeft toen laten horen dat hij veel in zijn mars heeft als muzikant.

Harm & Roelof – Oudejaarsconference

Op 27 en 28 december zijn Harm & Roelof (Harm Dijkstra en Roelof Klinkhamer) te zien met hun oudejaarsconferende in theater De Tamboer in Hoogeveen. RTV Drenthe maakt daar op 28 december weer opnames van. De try-outs zijn in theater De Deel in Sleen.
www.harmenroelof.nl

Op een mooie voorjaarsdag wandelde een wolf vanuit Duitsland Drenthe binnen. Waar kwam hij vandaan en wat moest hij hier? Wat en wie kwam hij daar tegen? Wat viel ‘m op? En waarom ging hij weg? Nam hij ook wat mee? En wat liet hij achter? Een oudejaarsconference verpakt in het sprookje van de wolf, die hopelijk eindigt zoals de meeste sprookjes eindigen… met een hoopvol En zij leefden nog lang en gelukkig!.

Raymon Hofkens – Flinter

Raymon Hofkens uit Raamsdonk is al jaren actief als stand-up comedian en speelt daarbij in Nederland en België.

Dit jaar waagt hij zich voor het eerst aan een oudejaarsconference, ‘Flinter’. Weliswaar alleen in lokale theaters, maar niet beperkt tot het lokale nieuws.
website Raymon Hofkens

Zelf werd Raymon ook op de proef gesteld terwijl hij zonder zorgen opgroeide. Een sprookjesachtige jeugd. Maar zoals iedereen krijgt ook Raymon te maken met tegenslagen en verlies in zijn leven. In 2015 het verlies van een lange relatie en een geliefde baan..…of was het andersom? Vergelijkbaar met alle slachtoffers wereldwijd? NEE, vind Raymon zelf ook maar zelfs jij herkent het moment in het leven dat jouw misère de enige drama in de wereld lijkt. Als je als persoontje beseft dat jouw ellende maar een FLINTER van jouw leven is, besef je ook dat er veel mooie dingen zijn. Dan besef je dat ondanks alle ellende in de wereld er ook een mooie kant aan het leven zit. Dat er gelachen mag worden. De wereld kun je toch niet redden maar laten we er in godsnaam wel het beste van maken samen. Samen zijn wij ook maar een FLINTER van het totaal.

In FLINTER zet Raymon zijn persoonlijke leven naast de belangrijkste gebeurtenissen van 2015. Met rake grappen is Raymon vrolijk, uitbundig, bedroefd, kieskeurig, emotioneel, woedend, maar bovenal…Grappig!!

Coenraedt van Meerenburgh, Ko de Laat – Het jaar rond in 52 snelsonnetten

Voor het achtste jaar op rij verzorgen de dichters Ko de Laat en Coenraedt van Meerenburgh op 31 december een oudejaarsconference in dichtvorm. In hun programma brengen zij een compilatie van de actuele gedichten die ze afgelopen jaar publiceerden op gedichten.nl. Te zien op 31 december in De Drvkkery, Markt 51, in Middelburg.

Frans Miggelbrink – Oudejaarsconference

Frans Miggelbrink schrijft eens per 2 weken een column in de editie Achterhoek van De Gelderlander. Daarnaast maakt de Terborgenaar de afsluitende column van politiek Café Piment van Wouke van Scherrenburg. Miggelbrink houdt op 2 avonden een oudejaarsconference in de kleine zaal van schouwburg Amphion in Doetinchem. Zijn voorstelling op dinsdag 29 december is al uitverkocht, daarom is besloten dat Miggelbrink ook optreedt op woensdag 30 december.

Frans Miggelbrink slaat de deur van 2015 dicht. Als Achterhoeker en als columnist van De Gelderlander kijkt hij met Achterhoekse ogen terug op het afgelopen jaar. In De Gelderlander Zaal. En u kunt erbij zijn!

Rob Scheepers – Opgescheept

Rob Scheepers is lokaal bekend als tonprater. Als medewerker van het tv-programma Padoem Patsss! zullen straks wel meer mensen hem leren kennen. Na het succes van zijn nieuwsjaarsconference ‘Afgescheept’ keert hij met een drukbezochte try-outtour en een uitverkocht Parktheater in Eindhoven terug met ‘2015, … Opgescheept’.
website Rob Scheepers

Vorig seizoen speelde Rob Scheepers voor het eerst de Grote Zaal plat met zijn Nieuwjaarsconference Afgescheept. Dit succesvolle debuut smaakte naar meer. Een vervolg kon niet uitblijven en daarom stormt Rob Scheepers in zijn Nieuwjaarsconference 2015 opnieuw door het jaar heen. Waar hij het over gaat hebben? Misschien het PSV-kampioenschap? De val van kabinet Rutte II? Of de liefdesbaby van Chantal Janzen en Jeroen Pauw? Er raast opnieuw een stortvloed aan grappen, anekdotes en bizarre kronkels voorbij!

Aubrey Snell – Oudejaarschantant

Dit keer geen Alphense oudejaarsconference van Aubrey Snell, maar luidt ze het jaar uit met oudejaarschantant.
website Aubrey Snell

Na twee oudejaarsconferences, gaat theaterbeest Aubrey Snell op een compleet andere toer. Dit jaar presenteert ze haar Oudejaarschantant op dinsdag 22 december in theater Castellum. Anders, maar zeker niet minder mooi. Muzikaal neemt ze afscheid van een jaar dat nu al bewogen is, denk aan Charlie Hebdo of aan het vluchtelingenprobleem. Samen met pianist Paul Prenen, eindigt Aubrey het jaar muzikaal. Intiem, soms stevig, maar altijd met humor. Geen conference, maar een aubade aan het oude jaar met een luchtige inleiding. Zeg maar een Oudejaarschantant aan den Rijn.

Bart Stultiens

Oorspronkelijk zou Bart Stultiens net als in 2012 de oudejaarsconference verzorgen in Theater Markant in Uden. In oktober liet hij echter weten wegens gezondheisproblemen de conference te moeten annuleren.

Hans Tervoort – OudejaarsconferHans

In 2013 maakte Hans Tervoort de eerste Bossche oudejaarsconference in de Azijnfabriek in Den Bosch. Voor 2014 moest hij uitwijken naar het grotere Theater aan de Parade waar hij ook dit jaar zijn OudejaarconferHans zal brengen. Met oliebollenoudejaarsafterparty.

Den Bosch is een prachtige stad waar veel gebeurt, maar helaas trekken erg weinig mensen hun mond open. Hans Tervoort is er wel zo eentje: alle zaken die fout zijn gegaan in onze stad passeren de revue tijdens zijn OudejaarsconferHans. En dat zijn er nogal wat! Ongezouten commentaar waarbij iedereen aan de beurt komt, inclusief hijzelf. In 2014 een groot succes dus de lat ligt hoog voor 2015…

Vlielander oudejaarsconference

De formatie Drijfhout bestaat uit Ger Lamerus en Nils Koster. Al jaren brengen ze op Vlieland veelal zelf geschreven liedjes en traditionele eiland muziek, gecombineerd met sterke verhalen. Ook dit jaar spelen zij op 30 december de Vlietlander oudejaarsconference bij Podium Vlieland.
website Drijfhout

Op de een na laatste dag van het jaar neemt Drijfhout het nieuws van afgelopen jaar door aan de hand van hun eigen liedjes. Hoewel die soms al generaties oud zijn blijken ze elke keer weer verrassend actueel. De beelden die achter hun geprojecteerd worden maken het compleet.

Joop Vos – Want ik heb chips en cola

Joop Vos speelt zijn oudejaarsconference ‘Want ik heb chips en cola’ in theater Het Speelhuis in Helmond op 29 en 30 december.

In 75 minuten komen heel wat zaken uit de wereld, Nederland maar zeker ook Helmond voorbij: Van de Terp tot aan de Cacaofabriek, van Van Mierlo tot aan Tielemans en van Carolus tot aan de VEKA.

Categorie: Divers | Meer over: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.