nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Laatste uitzending Ha! Die Yora op Radio 2 – geen cabaret en kleinkunst meer op de zondagavond

Vanavond in de laatste uitzending van Ha! Die Yora op Radio 2. In de uitzending interviews met Eefje de Visser en Renee van Bavel en muziek. Radio 2, 20.00-22.00 uur.

Zoals we in oktober al schreven lijkt met het verdwijnen van Ha! Die Yora lijkt de afbraak van de kleinkunst- en cabaretprogramma’s op de zondagavond van Radio 2 vooralsnog voltooid. Van de belofte van de netcoördinator dat andere programma’s meer aandacht aan cabaret en kleinkunst zouden besteden is helemaal niets terechtgekomen.

In 2001 was het weer een andere netcoördinator die bedacht dat alle cabaretgerelateerde programma’s op Radio 2 op één avond moesten worden uitgezonden: De bovenste plank (VARA), Andermans Veren (AVRO), Coulissen (TROS), Uitgelicht (VARA), Podium (NPS), Volgspot (NCRV). Een enorme rijkdom en tegelijkertijd een uitputtingsslag voor de liefhebbers.

De bovenste plank, Coulissen en Podium stopten in de daaropvolgende jaren. De vrijgekomen zendtijd werd overgenomen door de andere programma’s. Uitgelicht werd in 2006 opgevolgd door Het Circus Jeroen Bosch.

De grote afbraak begon in het najaar van 2010. Andermans Veren en Volgspot moesten stoppen op Radio 2. Alleen de VARA bleef aandacht schenken aan het Nederlandse (theater)lied. Het meer journalistieke Circus Jeroen Bosch werd vervangen door Sara op Zondag met Sara Kroos, met een bredere aandacht voor het betere Nederlandse lied.
cabaret en kleinkunst verdwijnen van Radio 2

In 2012 presenteerde Kroos het programma vanuit het theater City of Wesopa met live-optredens. Aan de live-optredens kwam een einde in maart 2014 toen Sara op Zondag werd vervangen door Ha! Die Yora. De opnames vonden weer plaats in een radiostudio zonder gasten, met telefonische interviews. Luisteraars konden verzoekplaten aanvragen.

Categorie: Op de radio | Meer over: , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.