www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

‘Dagboeken Wim Kan opnemen als beschermd cultuurbezit’

Wim Kan voorbeeld dagboeken

De Raad voor Cultuur heeft Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), geadviseerd om de dagboeken van Wim Kan op te nemen op de lijst Wet tot behoud van cultuurbezit (Wbc) en daarmee als beschermd voorwerp aan te wijzen.

De Raad noemt de dagboeken in het advies onvervangbaar en onmisbaar. “Overeenkomende bronnen in deze omvang, geschreven door prominenten van vergelijkbare betekenis, bestaan niet.” Extra waarde hecht de Raad aan de Birmadagboeken waarin Kan zijn internering tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft vastgelegd.

Wim Kan (1911-1983) was één van de meest invloedrijke cabaretiers van Nederland. Hij geldt als de uitvinder van de oudejaarsconference. En één van de Grote Drie, naast Toon Hermans en Wim Sonneveld. Gedurende een groot deel van zijn leven hield hij dagboeken bij. Na het overlijden van Kan en zijn vrouw Corry Vonk kwamen de dagboeken in het bezit van hun naaste medewerker Frans Ruhl. Reden om de voordracht nu te doen is de onzekere financiële positie van Ruhl.

In 2014 verloor Ruhl het huurcontract van zijn Comedytheater in de Nes. Sindsdien vecht hij de opzegging van het huurcontract aan bij de rechter. Na het verliezen van het hoger beroep wil hij nu een cassatieverzoek bij de Hoge Raad indienen. Om de advocaatkosten te kunnen betalen overweegt Ruhl de dagboeken te verkopen, als het echt niet anders kan. Een eerdere veiling werd afgeblazen.
brief: WBC advies dagboeken Wim Kan

Categorie: Divers | Meer over: , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.