www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Kleinkunstzanger Zjef Vanuytsel overleden

zjef vanuytsel

Gisteren is de Vlaamse Kleinkunstzanger Zjef Vanuytsel overleden in Leuven, zo werd vandaag bekendgemaakt. In de jaren 70 was hij een van de belangrijkste Vlaamse kleinkunstzangers. Zijn bekendste nummer is “De zotte morgen”. Vanuytsel was 70 jaar en overleed aan kanker.

Als jongvolwassene studeert Vanuytsel architectuur aan het Sint-Lucas in Brussel en ziet hij muziek eerder als hobby. In 1970 debuteert hij met het album “De Zotte Morgen”, waarvan verschillende nummers meteen kleinkunstklassiekers worden, nl. het gelijknamige openingsnummer “De Zotte Morgen”, “Houten Kop”, “Ik weet wel mijn lief” en “Hop Marlène”. Van het succesvolle album worden meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

Vanuytsel wordt bekend samen met andere kleinkunstzangers zoals Miel Cools en Vlaamse rockers als Johan Verminnen en Raymond van het Groenewoud. Hij maakt romantische en poëtische luisterliedjes en vermengt popinvloeden met traditionele kleinkunstelementen. Invloeden zijn het Franse chanson, met name Brel, en folk van ondermeer Bob Dylan.

In de jaren 80 neemt zijn succes af en legt hij zich toe op architectuur. Zo ontwerpt hij de gemeentehuizen van Bertem en Huldenberg.

Zijn laatste album “Ouwe makkers” wordt in 2007 uitgebracht. Al eerder verschijnt er een verzamelbox. Dit alles leidt tot een comebacktournee, die hij wegens gezondheidsredenen vroegtijdig moet afbreken. In 2009 is hij centrale gast op de Nekka-Nacht in het Sportpaleis in Antwerpen en in 2011 gaat hij opnieuw op tournee.
VRT journaal 31 december 2015
Zjef Vanuytsel overleden
Radio 1 interviews (Wannes Cappelle en Karel Delrue over overlijden Zjef Vanuytsel + oud interview met Vanuytsel n.a.v. 70ste verjaardag)
Belpop Profiel Zjef Vanuystel
Nekka Nacht 2009 met Zjef Vanuytsel als centrale gast (enkel in Vlaanderen te zien)

Categorie: Divers | Meer over: ,
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...