www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

‘Stel dat het zou kunnen’ van Jan Rot wint Annie M.G. Schmidtprijs

De Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het jaar 2015 voor het lied ‘Stel dat het zou kunnen’ is uitgereikt aan Jan Rot.

Het bekroonde lied is afkomstig uit het theaterprogramma ‘Jong & Veelbelovend’.
www.janrot.nl

Stel dat het zou kunnen
tekst, muziek en uitvoering Jan Rot.

Stel dat het zou kunnen, met wie wil je dineren
Wordt het Jezus, Albert Einstein of Martin Luther King?
Of wordt het Bach of Mahler, de jonge Pavarotti?
Of nee natuurlijk, Elvis, dat ie even voor je zingt…
Stel dat het zou kunnen, jij kan iets voorkomen
Wordt het nine-eleven, Hiroshima, Rotterdam?
Of red je Buddy Holly, of red je de Titanic?
Of zegt Adam en Eva wat er van die appel kwam…

Nee, geef me maar een uurtje met mijn eigen moeder
Mijn lieve, lieve moeder, ze is al zolang dood
Dan kroop ik in haar armen en zij streek door mijn haren
En zei met milde spot: god, kind, wat ben je groot

Stel dat het zou kunnen, met wie zou je dan ruilen
Misschien zo’n nieuwe deejay, rijk, beroemd en teringjong?
Of word je spits bij Barça, of President van Alles
Dat jij de hele wereld tot een nieuwe lente dwong
Stel, je mag herstellen, Iets zwarts uit je verleden
Of simpelweg iets overdoen wat beter had gekund
Nee, sla die maar over, dat wordt me te persoonlijk
Er zijn er iets te veel die ik mij beter had gegund

Of geef me dan een uurtje met verloren vrienden
Die te vroeg vertrokken, en dus kwam ik te laat
Met dank voor wat ze waren, met steun die ze verdienden
En of ze me vergeven, je weet toch hoe dat gaat

Stel dat je mocht kiezen een nachtje in het Hilton
Koos ik John of Yoko? Mooi niet, mijn eigen vrouw
Maar dan als onbekenden, haar voor het eerst ontmoeten
Haar nog eens horen zeggen, voor ’t eerst: ik hou van jou

Nee, geef me maar een uurtje met mijn moeder
Mijn lieve, lieve moeder, ze is al zolang dood
Dan kroop Ik in haar armen en zij streek door mijn haren
En zei met milde spot: god, kind, wat ben je groot

Juryrapport

Heeft u wel eens 120 liedjes achter elkaar gehoord en er iets van moeten vinden? Wij van de Annie Schmidtprijs wel. Er is een voorselectie die gedaan werd door Rieneke van Nunen, Marcel Bijlo, Johan Hoogeboom, Kick van der Veer en ik. Daar kwamen zes tien liedjes uit die door de eindjury beoordeeld werden. Die jury bestond uit Lidwien Von k, theaterdirecteur, Marjolein Touw, zangeres; Frans Mulder cabaretier en tekstschrijver, Martijn Breebaart, componist en ik. Het ging ons niet alleen om de uitvoering, niet alleen om de tekst, en niet alleen om de muziek. Het ging om het lied, het beste lied dat in een theatervoorstelling gebracht is. Tekst, muziek en voordracht bepalen de kwaliteit van een lied in zijn geheel.

De laatste jaren worden er voor cabaretteksten nog maar weinig professionele tekstschrijvers gevraagd. De meeste cabaretiers schrijven zelf. Bij musical en andere vormen van muziektheater is dat anders. Jan Beuving schrijft voor anderen maar ook voor zichzelf , hij kwam met twee goeie liedjes door de voorselectie. Joost Spijkers hadden we bij de Ashton Bros al hartverscheurend horen zingen maar zijn lied Alle seizoenen dat hij in zijn eigen theatervoorstelling zong, maakte ook veel indruk op ons.

Maar dit jaar waren er vooral heel veel inzendingen van singer-songwriters, vaak jonge vrouwen. Zou dat komen omdat Yentl en de Boer vorig jaar zo’n succes hadden? We hoorden veel braaf gepluk aan snaren langs komen, gezang over moeders en liefdes die niet doorgingen, op niet altijd even interessante muziek. Maar de jury nomineerde zes liedjes die wèl een goeie melodie hadden. Denk aan de mooie melodie van Guus, het lied van Kiki Schippers. De prachtige muzikaliteit en schitterende akkoorden van ‘Kruisje’ van Louise Korthals. De melodie van ‘Stel dat het zou kunnen’ van Jan Rot kregen we niet uit ons hoofd.

De liedjes die de Annie Schmidtprijs winnen, zijn niet altijd de meest populaire liedjes. Maar wel altijd hele goeie liedjes, met een dubbele laag of een originele draai erin, een opmerkelijke onderwerpkeuze of een relevante blik op de eigen tijd. Neem het lied #I’m alive van Matroesjka waarmee ze met bijna dancemuziek op analoge synthesizers, een hele mooie opbouw, een politiek relevant thema en bloedstollend mooie zang, een nieuw hoofdstuk opslaan in de kleinkunstmuziekgeschiedenis.

De jury heeft na rijp beraad gekozen voor een singer songwriter die een lied zingt dat die dubbele laag heeft, het is leuk en aangrijpend tegelijk. Wedachten erom te kunnen lachen maar de lach bleef ons in de hals steken en de tranen kwamen omhoog. Origineel, prachtig geschreven, een pakkende melodie, sublieme tekstinterpretatie en warm gezongen: De Annie MG Schmidtprijs 2015 gaat naar het lied Stel dat het zou kunnen van Jan Rot!

Juryvoorzitter Jacques Klöters

De Annie M.G. Schmidtprijs wordt in samenwerking met de Vereniging Buma georganiseerd en sinds 1992 jaarlijks uitgereikt aan de tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest (in die volgorde) van het mooiste theaterlied van het voorafgaande theaterseizoen.

De winnaars ontvangen 3.500 euro en een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt gemaakt door Frank Rosen. De jury van dit jaar bestaat uit Jacques Klöters (voorzitter), Martijn Breebaart, Frans Mulder, Marjolijn Touw en Lidwien Vork.

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.