nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

John Knap overleden

Vandaag kreeg ik te horen dat John Knap is overleden. Naarmate je langer meeloopt in dit wereldje leer je veel mensen kennen. Wanneer ik John precies heb leren kennen kan ik niet meer achterhalen. Ik vermoed 1998. Onze eerste correspondentie dateert in ieder geval van van voor de grote hardeschijf-crash van 1999 (de dag voordat ik mijn scriptie moest inleveren). Ik had toen al de gewoonte om mijn mails te beginnen met ‘Waarde’. Die mails beantwoordde John steevast met ‘Waarde amice’.

John was veertig jaar lang een verwoed verzamelaar van alles wat met Jasperina de Jong te maken had. Daarnaast had hij ook ruimte interesse voor Jules de Corte en Lia Dorana. In dit alles werd hij geholpen door zijn vriend Rudy.

In 1999 woonden John en Rudy nog aan de Westersingel in Rotterdam. Een prachtig pand waar ik nog op bezoek ben geweest. Het was een fraaie verzameling die in de loop der tijd alleen maar moet zijn gegroeid. John deelde zijn passie met iedereen via de website Jasperina.net. De site bestaat nog, geen idee voor hoe lang de hosting nog is betaald.
www.jasperina.net

In de loop der jaren verwaterde het contact. Ze verhuisden naar Apeldoorn, daarna Ruurlo en kwamen uiteindelijk in Ootmarsum terecht dat John omschreef als een klein kunstenaarsstadje. Het laatste mailcontact dateert van februari 2011 naar aanleiding van een expositie over Lia Dorana.

Struinend over het internet kwam ik gisteren de site tegen van het mij onbekende Theaterarchief met daarop een bericht waarin staat dat ze de Jasperina de Jong verzameling aan hun archief hebben toegevoegd. Tot mijn schrik staat eronder ‘John Knap 1961-2016’.

Daarop heb ik direct de site Jasperina.net bezocht. Niets over de overdracht van de verzameling, maar wel veel over Rudy, de vriend van John.

In augustus 2011 is Rudy met spoed opgenomen wegens hevige buikklachten. Na een ogenschijnlijk goedverlopen operatie treden er gaandeweg complicaties op en de week erop moet hij opnieuw worden opgenomen. Het overlijden van Rudy komt onverwacht en John heeft niet de gelegenheid om afscheid te nemen. Het verlies grijpt John zeer aan, daar is hij heel open over via zijn website. Niet vreemd natuurlijk. In totaal was hij 22 jaar met Rudy samen. Rudy Kok werd slechts 48 jaar.
Rudy Kok (1963-2011)

Navraag leert dat John leed aan botkanker en hij wilde zijn verzameling veilig stellen. In augustus 2015 is het eerste deel van de collectie overgegaan en kort voor zijn overlijden volgde het deel dat hij tot het laatst bij zich wilde houden. Uitkijkend naar de dood en de hereniging met Rudy is John Knap op 22 maart jl overleden, kort voor zijn verjaardag. Hij was pas 54 jaar.

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.