nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Bert Klunder (1956-2006)

Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat Bert Klunder overleed op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Bert Klunder (Grootschermer, 1956) volgt de Pedagogische Academie en daarna de regie-opleiding aan de Amsterdamse Theaterschool. Met Co van Diemen wint hij onder de naam ‘Klunder & Co’ in 1984 zowel de publieks- als juryprijs van Cameretten. Samen maken ze nog twee avondvullende programma’s, ‘De ware Jacob’ (1986) en ‘Nooit meer liften’ (1987). Het derde programma, ‘Veenstra slaapt nog’ (1988) speelt Klunder met Marjolijn Touw.

Met zijn echtgenote Mylou Frencken maakt hij de voorstellingen ‘Visch en Fruit’ (1992) en ‘Varkens Wassen’ (1994). Klunder excelleert in het spelen van de horkerige, norse Henk Zwartjes terwijl Frencken het bangige, bedeesde en wereldvreemde meisje is dat het gefoeter van haar vriend lijdzaam verdraagd. De trilogie werd afgerond met de solovoorstelling ‘Vette jus’ (1996) waarin het echtpaar Zwakjes op het punt van scheiden staat. Toenmalig recensent Frank Verhallen in Trouw: “Zijn presentatie is grof en komisch, maar zijn thematiek zeer fijnzinnig en intelligent. Met andere woorden: smakelijke ‘lichtgebonden saus’, die hij opdient als ‘Vette jus’.” Dit programma had bovendien de meest duidelijke slotzin in tijden: “En nou oprotten!”

In De Doorwerkers (1998) speelt Klunder docent De Windt; een man die na twintig jaar lesgeven op de jaarlijkse feest-avond van zijn middelbare school de microfoon neemt en zijn ongenoegen over zijn recente ontslag, de moderne tijd en de intriges binnen de school op een niet bepaald verfijnde, maar zeer komische manier openbaar maakt. Vergelijkbare personages keren terug in ‘De Pianostemmer’ (2000), ‘De Aanklager’ (2002) en ‘Zonder Omwegen’ (2004).

Tussen 1998 en 2000 is Klunder artistiek leider van de Cabaretacademie in Rotterdam. Ondergebracht in Theater Zuidplein is dit een part-time kleinkunstopleiding voor jongeren. Daar geeft hij les aan onder meer Katinka Polderman. Klunder is ook de regisseur van Brigitte Kaandorp, Angela Groothuizen, Vincent Bijlo en Jeroen van Merwijk. Met Kaandorp staat hij ook op de planken bij haar voorstellingen ‘Chez Marcanti’ (1995), ‘Miss Kaandorp – Brigitte, de musical’ (1998) en ‘Lustrum’ (2003).

Klunder werkt mee aan het televisieprogramma ‘Mannen voor Vrouwen’, dat tussen 2001 en 2003 wordt uitgezonden door de RVU. Samen met o.a. Jeroen van Merwijk, Hans Dorrestijn, Erik van Muiswinkel, Justus van Oel, Joep van Deudekom, Diederik van Vleuten en Beau van Erven Dorens probeert hij vrouwen uit te leggen hoe mannen in elkaar steken. Als columnist is hij werkzaam voor het Noordhollands Dagblad (gesproken sportcolumns) en het magazine Esta. Een deel van de theaterteksten uit de periode 1992-1998 zijn verschenen in het boekje ‘De doorwerkers’. Zijn debuutroman, getiteld ‘Een lijk kan heus wel even wachten’ verschijnt postuum.

De try-outs van zijn laatste solo-programma, ‘Leuke dingen waar je overheen kijkt; wie en wat er allemaal deugt. Een vrolijke avond met Bert Klunder’ moeten in januari 2006 worden afgebroken als Klunder een hersenbloeding krijgt. Terwijl hij hiervan revalideert krijgt hij op een terras in aanwezigheid van collega’s in juni opnieuw een hersenbloeding. Na enkele dagen in coma overlijdt hij op 14 juni 2006 op 49-jarige leeftijd.

Helaas is er weinig van het solowerk beschikbaar om te delen. Wel deze opname, vergelijkbaar met zijn optreden in ‘Mannen voor vrouwen’.

‘Huil bij mij’ uit de locatievoorstelling ‘Lustrum’ met Brigitte Kaandorp.

Angela Groothuizen zingt in ‘Bier en bitterballen’ over het afscheid van haar vriend.

foto: Ben van Duin

Categorie: Divers | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.