www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Freek de Jonge en Kees Torn in nieuw seizoen Adieu God?

Op zondag 11 september start een nieuw seizoen van ‘Adieu God?’ bij de EO. In het programma praten onder meer Freek de Jonge en Kees Torn over hoe zij ondanks een religieuze opvoeding ervoor kozen om hun banden met de kerk te verbreken. NPO 2, 23.40 uur.

Freek de Jonge is te gast in de eerste uitzending op 11 september.

“In zijn werk is God nooit ver weg en in zijn vroege kinderjaren bepaalde God zijn leven. Maar in de roerige jaren van de ontzuiling was Freek een symbool van het verzet tegen de oude orde, inclusief haar brave geloof. “De kerk is een gemeenschap met allerlei waarden en normen en regels. Dat staat rechtstreeks tegenover mijn beeld van God. God moet bevrijden en niet binden.” Bovendien verloor De Jonge al jong zijn vader, niet lang daarna een kind en recent een kleinkind. Toch is hij er inmiddels niet zo zeker van dat we, met het wegsijpelen van het geloof in de samenleving, vooruitgang geboekt hebben. Tijs van den Brink gaat met Freek de Jonge in gesprek over de vraag wat de oude verhalen uit zijn jeugd hem op die momenten van verlies nog te zeggen hadden.”

Kees Torn is te zien in de uitzending van 18 september.

“Een van de vroegste herinneringen van cabaretier Kees Torn aan zijn vader is dat hij hem als vijfjarige jongen op de kansel zag staan in de gereformeerd vrijgemaakte kerk. Zijn vader was geen dominee, maar een ouderling die een preek voorlas. Daar ontstonden de eerste barstjes in zijn geloof, want daar voorin de kerk hoorde toch een heilige man te staan? Kort daarna scheidden zijn ouders, verliet zijn vader de kerk en voelde zijn moeder zich gedwongen een andere kerk te zoeken. Als klein kind was Kees Torn aan het preken tegen kinderen in de zandbak. “Weet je wel dat je naar de hel gaat als je niet in Jezus gelooft?” Met eenzelfde ijver is hij inmiddels atheïst. De schade die de kerk en het geloof bij hem hebben aangericht maken hem nog steeds boos. Na een lange tijd van twijfel verdween in 2004 zijn laatste beetje geloof, op het moment dat hij het doodgeboren kind van een vriendin in haar wiegje zag. “Ik besefte ineens dat ik gewoon een stuk natuur ben, net als dat kindje, alleen die doet het niet.” Het verlies van zijn geloof was niet gelijk een bevrijding. “Ik wilde er niet meer zijn. Het laatste beetje houvast was ik kwijt.” Na een jaar van drank en depressie vindt hij de uitweg en wordt hij een apostel van de wetenschap. In gesprek met Tijs van den Brink vertelt hij over de last die van hem afgevallen is sinds hij het geloof achter zich heeft gelaten.”

foto: Nachtzon Media

Categorie: Op tv | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.