www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Het Grote Oudejaarsconference Overzicht 2016

In december zou je in principe bijna elke dag naar een oudejaarsonference kunnen. Voor het derde jaar hebben we elke oudejaarsconference in beeld gebracht. Zowel in Nederland als Vlaanderen, landelijk als lokaal.

Dit jaar wordt de oudejaarsconference van de publieke omroep voor het eerst gebracht door een vrouw, Claudia de Breij. Daarnaast ook terugkerende namen als Dolf Jansen en Sjaak Bral. Javier Guzman maakt voor RTL de overstap van Sinterklaasconference naar oudejaarsconference. Opvallend afwezig in de theaters is de Vlaamse cabaretier Geert Hoste. Na 25 jaar speelt hij daar niet zijn oudejaarsconference. Toch ontbreekt hij niet helemaal..

Oudejaarsconferences – Nederland

Claudia de Breij – Oudejaarsconference 2016

Voor het eerst maakt een vrouw dé oudejaarsconference. Het zal de kenners niet verbazen dat deze eer te beurt valt aan Claudia de Breij. Na alomgeprezen voorstellingen als ‘Hete vrede’ (2009) en ‘Teerling’ (2014) valt haar nu de zware taak om Herman Finkers op te volgen op oudejaarsavond.
website Claudia de Breij

Stel. Je bent cabaretier. Je bent de veertig gepasseerd, je hebt alles al bereikt wat je ooit wilde bereiken en zelfs nog veel meer dan dat. Wat moet je dan nog? Een makkelijke vraag voor Claudia. Zij denkt: ik ga gewoon wéér iets doen dat ik nooit eerder gedaan heb. Dat geen enkele vrouw ooit eerder gedaan heeft. De oudejaarsconference! Claudia heeft een Poelifinario op haar naam staan, tig radioprijzen, een evergreen, diverse bestsellers en cabaretprogramma’s met zoveel sterren dat het hemelgewelf jaloers omlaag kijkt. Bovendien kreeg ze vorig jaar de Louis Davidsring: een kleinood dat haar, via Herman van Veen, onlosmakelijk verbindt aan een grootheid als Wim Kan. Tja en dan is de stap naar een Oudejaarsconference natuurlijk een volstrekt logische.

Sjaak Bral – Vaarwel 2016

Niemand maakte meer solo-oudejaarsconferences dan Sjaak Bral. In 2016 kijkt hij voor het twintigste opeenvolgende jaar terug. Reden voor een jubileumboek ‘Twintig jaar vaarwel’. Naar verwachting zal ook dit jaar TV West de conference uitzenden.
website Sjaak Bral

Hij is de meester van het actuele cabaret en speelt al twintig jaar non-stop een oudejaarsconference. “Een oudejaarsconference is een fantastische happening. Een afgebakende periode, een moment van bezinning, nog één keer omkijken naar wat er goed en slecht ging. Met de kracht van humor, want daar gaat een helende werking van uit” aldus Sjaak.

Je gaat ervan genieten, met een lach, een snik en een moraal. Dat weten we alvast.

Javier Guzman – Zonde(r) voornemens – oudejaarsconference 2016

Na vijf Sinterklaas-conferences maakt Javier Guzman dit jaar voor RTL zijn eerste oudejaarsconference.

Javier Guzman spit het nieuws door en schotelt het publiek een ongezouten Oudejaarsconference voor. Onophoudelijk wordt iedereen gebombardeerd met het nieuws, het laatste nieuws en het nog nieuwere nieuws. Het nieuws is zo nieuw dat het oud lijkt. Ga er lekker voor zitten, gordels om en knallen maar.

Dolf Jansen – Veilig – oudejaars 2016

Het huidige record voor oudejaarsconferences is in handen van Dolf Jansen: 27! Ja in diverse vermeldingen staat dat hij dit jaar zijn 25ste oudejaarsconference speelt, maar tussen 1988 en 2006 maakte hij 19 oudejaarsconferences met Lebbis en ‘Veilig’ is zijn achtste solo oudejaarsvoorstelling sinds 2007.
website Dolf Jansen

De man van verrassende en meeslepende verhalen, uitgetekend in scherpe, komische observaties en tere poëzie. Het theater is een plek waar u veilig bent, zeker als Dolf Jansen zijn Oudejaars 2016 komt spelen. Binnen de anderhalf uur weet u alles dat gebeurde, en waarom dat zo was. Weet u alles dat had kunnen gebeuren, en waarom dat niet zo was. Weet u hoe mooi en liefdevol een jaar kan zijn, en hoe hartverscheurend lelijk. En om bijna al die momenten zult u keihard lachen. Omdat u zich veilig voelt. Of waant. Een ding is zeker: Veilig zal raken aan de regels die Dolf sprak tijdens het Correspondents Dinner: Wie regeert, vroeg ik, dit land / retorisch of toch niet / het hoeft niet hard of hand in hand / wat deze jongen ziet // dat dan niet Mark als premier / of God verhoede Geert / niet Alexander, Sybrand nee / maar de menselijkheid regeert / dat de menselijkheid regeert… Want dat voelt veilig, inderdaad.

Oud & Nieuws Show 2016

De Ouds & Nieuws Show 2016 is hét alternatief voor de oudejaarsconference! Voor het derde jaar op een rij blikt het team van schrijvers, acteurs en muzikanten terug op een krankzinnig, bomvol jaar. Japie voert je mee langs 366 dagen nieuws, gevangen in hilarische sketches, messcherpe scènes, rauwe gedichten, satirische liedjes en aangrijpende columns.
website Het Zuidelijk Toneel

Maak kennis met Japie Jonker: een gewone, gemiddelde, blanke Nederlandse man met een gewoon, gemiddeld, Nederlands leven. Opgevoed met het bewustzijn dat er kinderen leven onder de evenaar, die het zwaarder hebben dan hij. Doodgegooid met nieuws over rampen waar hij zelf geen slachtoffer van is.

Tot 2016. Plotseling leest Japie niet langer het nieuws, maar ís hij het nieuws. Hij was op nieuwjaarsdag in Keulen, in Brussel met de aanslagen en in Turkije tijdens de couppoging. Er is voor Japie slechts één conclusie mogelijk: de gebeurtenissen op het journaal moeten wel een rechtstreeks gevolg zijn van zíjn daden, gevoelens en gedachten.

Arie Vuyk – Volgend jaar beter

Arie Vuyk is opgeleid als componist en treedt sinds 2001 op als cabaretier. Na vrijwel jaarlijks een voorstelling maakt hij dit jaar voor het eerst een oudejaarsconference.
website Arie Vuyk

Men neme een handvol terrorisme, een mespunt fraudeschandalen, een halve lepel politiek geblunder, en om het op smaak te brengen twee liter en een klets massahysterie. Meng dit gedurende een avondje in de hersenpan van een overgevoelige Rotterdammer, en je krijgt een heerlijk smakende Oudejaarsconference met een stevige bite, niet grof van structuur maar met een zachte vulling.

Oudejaarsconferences – Vlaanderen

Michael van Peel – Van Peel Overleeft 2016

Naar onze mening één van de meest interessante oudejaarsconferenciers. Nadat hij eerder Geert Hoste naar de kroon stak met zijn hoger tempo en stevige grappen heeft hij dit jaar het rijk alleen op de Vlaamse publieke televisie. Sinds 2009 in de theaters te zien met ‘Van Peel overleeft’ en vanaf 2012 ook op televisie.
website Michael Van Peel

Horden vluchtelingen belegeren het Europese Fort. Griekenland stuurt Angela Merkel op een Trojaans paard naar Brussel. Door de kieren van een ijzeren gordijn gluurt de priemende blik van Vladimir Poetin.

Oude zekerheden vallen. De buitenwereld verandert. Alleen binnenskamers in de Wetstraat is het business as usual.

Geert Hoste

De Vlaamse cabaretier Geert Hoste trekt dit jaar niet met een oudejaarsconférence langs de zalen. Ook op tv zal er geen conférence van hem te zien zijn. Maar speciaal voor de Vlaamse Radio 2 zal hij op 1 januari zijn licht laten schijnen over 2016. Luisteraars kunnen hiervoor tips geven via de site van Radio 2. Het resultaat kan je op 1 januari om 12 uur horen.

Stijn Meuris – Tirade

Met veel bombarie kondige muzikant en columnist Stijn Meuris aan dat hij een eindejaarsconference zou brengen, ‘hard en on-Belgisch’. Er staat een viertal optredens gepland.
website Stijn Meuris

Oudejaarsconferences – Nederland lokaal

Vincent Bijlo – Oudejaarsconference

Na vorig jaar de eindejaarsshow ‘De Nederlandganger’ komt Vincent Bijlo opnieuw naar het Beauforthuis in Austerlitz met een oudejaarsconference. Op 29 december neemt hij het jaar doen en daarin wordt hij bijgestaan door zangeres Mariska Reijmerink, muzikanten Konrad Koselleck, Bastiaan Woltjer en Mark Haanstra.
website Beauforthuis

Raymond Clement – (ONTE) Vreden

Voor de zevende keer een volledig Limburgstalige terugblik op het jaar van Raymond Clement, met daarin volop aandacht voor Limburgse gebeurtenissen.
website Raymond Clement

Het jaar is ten einde. De meesten woorden van het jaar zijn gezegd. Tijd voor een samenvatting. Traditiegetrouw staat ook dit jaar Raymond Clement met zijn oudejaarsconference in dit theater om u mee te nemen in zijn geheel eigen samenvatting van het afgelopen jaar. Hoogtepunten, worden dieptepunten en dieptepunten hoogtepunten. Onder de titel VREDEN vertelt Clement het verhaal van schaakgrootmeester Ordenski en gaat samen met u op zoek naar de bijzondere zetten van 2016. Vakje voor vakje komt de koning in zicht. Is het de Toren die het paard en loper voorbij rent, of blijft het schaakmat aan een eenvoudige pion? Cryptische draaiingen vallen in open deuren. Een avond cabaret waarbij u alleen de openingszet doet, het spel zal zich aan uw ontvouwen. Tot aan dat ultieme moment, dat moment als blijkt; 2016 Schaakmat!

Patrick Deters – Luid Kaag & Braassem

Voor het derde opeenvolgende jaar kijkt Patrick Deters terug op het lokale nieuws rond gemeente en politie van Luid Kaag & Braasem.
website Luid Kaag & Braasem

Luid Kaag & Braassem is weer terug in 2016. Een lokale oudejaarsavond conference over de gemeente Kaag & Braassem. We hadden het vorig jaar over van alles wat er in de gemeente gebeurt was in 2015. Geluidsoverlast van Schiphol, het fijnstof op de voorruit van Christian Malin, de rare opmerking van Marina en Yvonne, de ruzie bij de VVD en nog veel meer. Het waren twee bijzondere avonden en dit jaar gaan we het weer doen!

En ook in 2016 was er genoeg om het over te hebben. We begonnen met de drugsontwikkelingen in de gemeente, Schiphol blijft proefballontjes of vliegtuigen opgooien, er worden veel extra woningen eventjes uit de grond gestampt, nieuwe wethouders, boze raadsleden, veel discussies en vaute grappen! Het kan toch niet anders dan dat we daar nog één keer op terug willen kijken voor we het jaar uitgaan?

Rob Favier

Op 31 december om 23.30 uur zal Rob Favier via Family7 het Nederlandse volk toespreken. Dit i.p.v. de jaarlijkse Oudejaarsconference. Het wordt een officiële toespraak met een hele grote knipoog.

Jac Kuppens – Oudejaarsconference Wôrum

Op 27 en 28 december speelt Budelse Jac Kuppens, voormalig tonprater, zijn eerste oudejaarsconference in Theatercafé Lexke te Budel. Daarmee treedt hij in de voetsporen van van onder anderen Boy Jansen en Johan Gerlag.

Na 15 jaar in (naast) de ton vond hij de tijd rijp om een avondvullende voorstelling te maken.

Frans Miggelbrink – Oudejaarsconference Twee

Op 28 en 29 december in Schouwburg Amphion te Doetinchem.

Wij Achterhoekers houden van tradities. Dat vinden we fijn. Komen we niet voor verrassingen te staan. Weten Achterhoekers waar ze aan toe zijn. Napraten vinden Achterhoekers ook fijn. Dus daarom traditioneel de tweede Achterhoekse oudejaarsconference door Frans Miggelbrink. Een beetje drammen over wat ze de Achterhoek nu weer hebben aangedaan. Beetje tegen de schenen schoppen maar niet te hard. Dat doen Achterhoekers niet.

Frans Miggelbrink slaat wederom de deur van 2016 dicht. Als Achterhoeker en als columnist van De Gelderlander kijkt hij met Achterhoekse ogen terug op het afgelopen jaar. In De Gelderlander Zaal. En u kunt erbij zijn!

Peul Jan – 10e Heerlense Oudejaarsconference

Eerdere edities zijn volledig aan onze aandacht ontschoten, maar op 11 december speelt Peul Jan (Peul Dolhain en Jan Widdershoven) de tiende Heerlense oudejaarsconference, in Café Pelt te Heerlen.
facebook Peul Jan

Peul Jan voert dit jaar al voor de tiende keer de Heerlense Oudejaarsconference op, maar het wordt de eerste Urban Oudejaarsconference, want urban hoort erbij. Er wordt teruggeblikt op een knotsgek 2016, waarin Heerlen evenementenhoofdstad werd maar tegelijkertijd het grootste evenement aller tijden niet zag doorgaan! Een jaar waarin Heerlen zich tot Mural-Hoofdstad kroonde, maar er ook weer een paar overschilderde. Jongens… wat was het een knotsgek jaar en Peul Jan vat dat voor u samen op hun ludieke manier!

Rob Scheepers – Uitgescheept

Na ‘Afgescheept’ (2014) en ‘Opgescheept’ (2015) komt Rob Scheepers nu met zijn derde nieuwjaarsconference: ‘Uitgescheept’.
website Rob Scheepers

Wat is er nou lekkerder dan radicaal schoon schip maken? Alle onnodige ballast overboord gooien, en opnieuw beginnen. Vanaf de veilige kade kijkt Rob de in 2016 uitgescheepte vloot van failliete voetbalclubs en achterhaalde winkelformules na. Wuiven naar gevallen politici, en ons ontvallen wereldsterren.
Om vervolgens met de borst vooruit en de kop in de wind, het nieuwe jaar binnen te stappen. Met verse ideeën en bruisend van de energie. Heerlijk. Want de beste stuurlui staan nu eenmaal nog steeds aan wal…

Hans Tervoort – OudejaarsconferHans

De vierde Bossche oudejaarsconference en voor de derde keer in Theater aan de Parade, op 28 en 29 december. Ditmaal brengt hij twee muzikanten mee.
website Theater aan de Parade

Den Bosch is een stad waar veel gebeurt in een jaar tijd. Zo veel dat alles wordt gevangen in een OudejaarsconferHans. Na drie jaar alleen op het podium te hebben gestaan verschijnen er dit keer ook wat andere personen op het toneel. Is die ene daar niet Huub van Mackelenbergh? Dat zou zo maar eens kunnen. En die andere, is dat niet…? Misschien, ja. Er is nu al meer gebeurd dan vorig jaar, dus de OudejaarsconferHans wordt nog spitser, ontroerender en confronterender. Maar het wordt bovenal een stuk gezelliger nu Hans niet meer in zijn uppie op het podium staat.

Twentse oudejaarsconference

Twente krijgt een eigen oudejaarsconference. De voorstelling wordt onderdeel van het eindejaarsfestival ‘Woar geet ’t opan met Kesmis?’. Met medewerking van Nathalie Baartman, André Manuel en Thijs Kemperink. Initiatiefnemer is het Wilminktheater.
website Wilminktheater

Dit jaar voor het eerst én exclusief in Enschede: De Twentse Eindejaarsconference! Lekker nuchter en recht door zee terugblikken op het afgelopen jaar zoals alleen Twentenaren dat kunnen. Met de veelzijdige humorist en buutreedner Jan Riesewijk, Twentse lieveling Thijs Kemperink, de altijd droogkomische Nathalie Baartman en ook André Manuel mag in deze eerste editie van de Twentse Eindejaarsconference uiteraard niet ontbreken.
De cabaretiers kijken ieder op hun eigen manier terug op 2016. Cabaretiers uit de regio maken deze voorstelling speciaal voor publiek uit Twente en ver daarbuiten.

Drijfhout – Vlielander oudejaarsconference 2016

Ger Lamerus en Nils Koster zijn het Vlielandse duo Drijfhout.
website Drijfhout

Het is inmiddels een traditie, op de een na laatste dag van het jaar neemt Drijfhout het nieuws van afgelopen jaar door aan de hand van hun eigen liedjes. Hoewel die soms al generaties oud zijn blijken ze elke keer weer verrassend actueel. De beelden die achter hun geprojecteerd worden maken het compleet. 30 december 20.30 uur Podium Vlieland

Joop Vos – Nu! en Dan?

Vorig jaar kwam de Helmondse cabaretier Joop Vos voor het eerst met een Helmondse Oudejaarsconference in Theater Speelhuis. Dit jaar de opvolger.
website Theater Speelhuis

Een traditie die smeekt om een vervolg: het jaar 2016 in anderhalf uur, belicht vanuit Helmonds perspectief. Joop Vos bespreekt op eigen, humoristische wijze de Helmondse ‘highlights’, de dieptepunten en vooral de middelmatigheden van dit jaar. Hoe moeten deze gezien worden in het licht van het grote geheel: Nederland, de wereld en ons dagelijks bestaan? Wat zijn de overeenkomsten tussen Barcelona en Helmond, ut Hool en de Gayparade of cafetaria Laai Baai en de minestronesoep van de Aldi? Zoek de zeven verschillen tussen het Sinterklaaskasteel en Werelddierendag, het centrum van Helmond en Oranje Zwart of Doutzen Kroes en skèle Mina.

Nu is nu en dan is dan.
Maar wat nu, als nu dan is?
En wat dan, als dan nu wordt?

Oudejaarsconferences – Vlaanderen lokaal

Karel Declerq – Brave Little Belgium

Karel Declerq is al sinds de jaren tachtig actief als cabaretier en sinds 1991 professioneel. Dit seizoen speelt hij ondermeer ‘Brave little Belgium’ (België in z’n Blootje), een ludieke kijk op ons België, in de vorm van een komisch jaaroverzicht.

website Karel Declerq

Karel Declercq legt de ziel van dit land bloot. Hij houdt van dit land en z’n leiders, maar houdt ook een spiegel voor. Het optreden is opgevat als een overzicht van de laatste 12 maanden met ons land als leidraad

Peter Detavernier – Peter De Vijfde

Na vier solovoorstellingen bracht Peter Detavernier voor het eerst een jaaroverzicht. Niet meer in het theater te zien overigens, want Detavernier speelde zijn jaaroverzicht al in de eerste helft van november.
website Peter Detavernier

Categorie: Divers | Meer over: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.