nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Van het boekenfront: Wim Sonneveld

Op 28 juni verschijnt “Niemand dan wij”, een boek met daarin verschillende liefdes- en andere onbekende brieven die Wim Sonneveld en zijn levenspartner Friso Wiegersma elkaar tussen 1948 en 1958 stuurden. Wiegersma was een decor- en kostuumontwerper, vormgever en tekstdichter – zo schreef hij de tekst voor een van Sonneveld’s bekendste nummers, Het Dorp. Hun briefwisseling schetst een beeld van de relatie in een tijd dat homoseksualiteit nog een taboe was.

Ook de brieven die beide heren elkaar schreven toen Sonneveld tussen 1955 en 1958 in Hollywood verbleef, waar hij probeerde als acteur door te breken, staan in het boek. Net zoals zeventien ‘friepels’: dit zijn kleine tekeningen van Wiegersma waarbij hij zichzelf als klein en scheel mannetje en Sonneveld als ‘Krekel’ of ‘Wol’ voorstelde.

De briefwisseling tussen Sonneveld en Wiegersma is onlangs vrijwel integraal gevonden in de nalatenschap van Wiegersma en werd nooit eerder gepubliceerd. Samen met Frank Jochemsen stelde Wiegersma’s latere echtgenoot Hans van der Woude dit boek samen.

“Niemand dan wij” wordt uitgegeven door Nijgh en Van Ditmar.

Categorie: Van het boekenfront | Meer over: , ,
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...