nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

‘Er Spoelen Mensen Aan’ van Kiki Schippers wint Annie M.G. Schmidtprijs

De Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het jaar 2016 voor het lied ‘Er spoelen mensen aan’ is uitgereikt aan Kiki Schippers (tekst, muziek, uitvoering) en Rolf Verbaant (muziek).

Het bekroonde lied is afkomstig uit het theaterprogramma ‘Wie kijkt?’. Schippers was vorig jaar ook al genomineerd voor de prijs, toen met haar lied ‘Guus’.
www.kikischippers.nl

Er spoelen mensen aan
tekst en uitvoering Kiki Schippers, muziek Kiki Schippers en Rolf Verbaant.


er spoelen mensen aan
met handen en met voeten
met ogen en met oren
met krampen
en met jeuk op hun gezicht

er spoelen mensen aan
met spaargeld en diploma’s
met zonen en met dochters
met dromen
en met hun ogen dicht

duw ze terug
in het water
duw ze terug
in de zee
duw ze terug
in de golven

er spoelen mensen aan
met kussen en met moppen
met wijze raad en tongval
maar in een taal die niemand kan verstaan

er spoelen mensen aan
met darmen en met nieren
met knieschijven en longen
en met een hart dat maar blijft kloppen voor ’t bestaan

duw ze terug
in het water
duw ze terug
in de zee
duw ze terug
in de golven
want wij
zijn de vrijheid voorbij

er spoelen mensen aan
en we kijken naar de beelden
en daarna komt de reclame
apparaten voor ’t verwijderen van eelt

er spoelen mensen aan
en een foto laat ze drijven
en de kranten spugen koppen
van hoe vol en hoe ver weg
en hoe verdeeld

duw ze terug
in het water
duw ze terug
in de zee
duw ze terug
in de golven
want wij
zijn de vrijheid voorbij

stuur ze terug
naar de honger
stuur ze terug
naar de strijd
stuur ze terug
naar de kampen

want wij
zijn de vrijheid voorbij

Juryrapport

Bij de Annie MG Schmidtprijs zat een inzending die bij alle juryleden een speciaal gevoel veroorzaakte. Een ambachtelijk goed geschreven lied dat moedig een van de grote thema’s van deze tijd aanpakt en onmiddellijk doel treft. Het lied begint geheimzinnig, ook muzikaal heel fraai, spannend haast, met onverwachte wendingen, beeldend geschreven met zinnen die als kreten in de lucht staan en in herinnering blijven. Een mooi refrein ook dat bijblijft. Het is een lied dat ons deelgenoot maakt van een afschuwelijke gebeurtenis. Het liet de jury niet onberoerd, indringend gezongen door een prachtige stem, fijn begeleid op een elektrische piano, ja het lied werkte, het liet ons achter met een ongemakkelijk gevoel: daar zitten we nou, wat moeten we doen. De Annie M.G.Schmidtprijs 2016 gaat naar het lied ER SPOELEN MENSEN AAN van Rolf Verbaan en Kiki Schippers !!!”

Juryvoorzitter Jacques Klöters

Kiki Schippers maakte het lied naar aanleiding van de vluchtelingenstroom en met name de vele vluchtelingen die verdronken op de Middellandse Zee. Onlangs gebruikte Amnesty International het lied voor een video ter aankondiging van de herdenking aan de vorig jaar verdronken vluchtelinge Duniya uit Ethiopië.
meer info

Andere genomineerde liederen waren ‘Solidariteit’ van Jan Rot, ‘Moeder’ van Alex Roeka, ‘Wonderlijk’ van Frans Mulder, Bernd van den Bos en Simone Kleinsma, ‘Als tijd niet bestaat’ van Flip Noorman en ‘SM-lied’ van Maarten Ebbers.

De winnaars ontvangen 3.500 euro en een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt gemaakt door Frank Rosen. De jury van dit jaar bestaat uit Jacques Klöters (cabaretier, cabaret-historicus), Doris Baaten (actrice/zangeres), Hijlco Span (programmamaker/presentator Volgspot), Anne van Rijn (cabaretiere/zangeres/theatermaakster) en Martijn Breebaart (pianist/componist).

De Annie M.G. Schmidtprijs wordt in samenwerking met de Vereniging Buma georganiseerd en sinds 1992 jaarlijks uitgereikt aan de tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest (in die volgorde) van het mooiste theaterlied van het voorafgaande theaterseizoen.

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.