nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Liederen over de Tweede Wereldoorlog

Vanavond vindt de dodenherdenking plaats. Daarbij herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Naar aanleiding daarvan een tweeluik met liederen over de Tweede Wereldoorlog.

Sylvain Poons met ‘Thuiskomst 1945’, radio-opname van 11-2-1971.
Tekst Jan Wage, op muziek van Jaap van de Merwe

Nog een lied over de tijd vlak na de bevrijding. Willy Walden met ‘Ik snap er niks meer van’. (1946).
Geschreven door Max Tailleur.

Jenny Arean zingt ‘Joodse Vrouw’ bij Pauw & Witteman. George Groot schreef de aangrijpende tekst. Het werd oorspronkelijk gezongen door Doris Baaten en stond later ook o.a. op het repertoire van Lucretia van der Vloot en Jenny Arean.

Nog een lied over de nawee├źn van de oorlog: ‘Oudgeworden Nazibeulen’. Een tekst van Jan Boerstoel. Rob van de Meeberg zong het ook, maar hier hoor je Fred Florusse (toevallig naast eerdergenoemde George Groot ook een telg van cabaret Don Quishocking). Muziek Henk Alkema.

Ber Hulsing schreef voor het G.G. cabaret ‘Van jou heb ik niets meer gehoord’, gezongen door zijn vrouw Uut.

‘Rotterdam 1940’ is een aangrijpend lied over het bombardement op de stad, geschreven door Martie Verdenius, hier vertolkt door Guus Hermus, Het heeft een van de mooiste beginzinnen, maar o zo wrang: ‘De bakker brengt het brood van puin tot puin’.

Jaren later schreef ook Jaap van der Merwe een lied over het bombardement op Rotterdam. ‘Ballade van het Wonderorgel’, hier gezongen door Gerard Cox.

Tijdens de bezetting kon het Nederlandse volk op de radio luisteren naar het Zondagmiddagcabaret van Paulus de Ruiter (schuilnaam van Jacques van Tol). Het zat vol antisemitisme en nazipropaganda. Na de oorlog werd Van Tol hiervoor gestraft; hij belandde achter tralies en mocht lange tijd zijn werk (als tekstschrijver voor cabaret en revue) niet uitoefenen.

Wie durfde die luisterde naar Radio-oranje, uitgezonden vanuit Engeland. Een van de programma’s was het radiocabaret De Watergeus. Bekendste medewerker was wellicht de zangeres Jetty Pearl.

Categorie: Multimedia | Meer over: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,