nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

In de media: theaters in het nieuws

‘In de media’: Zwartekat duikt de bladen in.

Dit keer: theaters in het nieuws. Met gedoe in Den Bosch, gedoe in Hengelo, gedoe in IJmuiden, gedoe in Hoogeveen, gedoe in Vught en mogelijk gedoe in Maastricht. Daarnaast een interview met Vivienne Ypma, directeur van De Kleine Komedie waar geen gedoe is. Woohoo!

Ondertussen laat het besluit over het nieuwe Theater aan de Parade in Den Bosch op zich wachten. Er is gesteggel in de gemeenteraad over de nieuwste plannen. Het Brabants Dabblad meldt: Zeven van de elf partijen in de gemeenteraad van Den Bosch eisen bij de bouw van een nieuw theater aan de Parade een tweede zaal zonder toneeltoren. De lastigheid is wel dat de bouw van de partijen niet duurder mag worden dan afgesproken, maar het college van B en W juist een volwaardige tweede zaal vanwege de kosten heeft geschrapt.
8 juli 2017

Het is ook de vraag of op 11 juli een definitief besluit kan worden genomen. Het nieuwste voorstel is eind juni bij de politieke partijen bezorgd, maar Brabants Dagblad zei eerder al dat er nog zo veel onzeker is, dat uitstel onontkoombaar lijkt.
28 juni 2017

Een maand eerder werd besloten om af te zien van nieuwbouw (kosten: 71 miljoen euro) en te kiezen voor uitgebreide renovatie op dezelfde plek (geraamd prijskaartje: 61 miljoen euro). Brabants Dagblad: “De theaterdirecteur is gedesillusioneerd, de cultuurwethouder kon de kosten voor het theaterplan eenvoudigweg niet verantwoorden.”
26 mei 2017

Eerder stelde oud-directeur Tom van der Ven van BAM Utiliteitsbouw nog dat een nieuw (renovatie)plan voor het Theater aan de Parade in Den Bosch gaat zeker een jaar duren.
25 apr 2017

Aanleiding voor RTV Oost op een tijdlijn te maken: van nieuwbouw tot renovatie.
25 apr 2017

‘Enschede aast op Rabotheater’ kopt Tubantia. Het Rabotheater in Hengelo kan nauwelijks meer om verdere samenwerking met het Wilminktheater in Enschede heen. Met één directie en de reguliere programmering aangestuurd vanuit Enschede. B en W in Hengelo stuurt daar al sinds begin dit jaar op aan.
9 juli 2017

In mei moest de gemeenteraad nog de knip trekken om het Rabotheater te redden. Jaarlijks zou er 5 ton bij moeten, meldt Tubantia. Plus een eenmalige bijdrage vanwege achterstallig onderhoud.
18 mei 2017

Albert Jan Peters van de Sociaal Economische Raad Overijssel beargumenteerde destijds in Tubantia dat Hengelo en Enschede cultureel samen sterker zijn. “Een gezamenlijke visie op het aanbod van zalen en de exploitatie daarvan kan Hengelo en Enschede in cultureel opzicht onverslaanbaar maken.”
17 mei 2017

De Rabobank doet ondertussen afstand van de naam ‘Rabotheater’. Vanaf komend seizoen heet het theater ‘Schouwburg Hengelo’. De bank blijft wel hoofdsponsor, zegt theaterdirecteur Raoul Boer tegen Tubantia. Volgens hem past de nieuwe naam beter bij de ambitie een ’theater van de stad’ te worden.

Interview met Vivienne Ypma in Opzij. Ze is sinds 2006 directeur van De Kleine Komedie, met overwegend veel aanbod van cabaret en kleinkunst. Een genre dat het hoofdzakelijk zonder overheidssubsidie moet redden.
6 juli 2017

In IJmuiden staat Het Witte Theater te koop. Zonder subsidie en zonder ruimere horecavergunning blijkt het onmogelijk om open te blijven. ‘Het was precies de goede maat voor experimenten.’
4 juli 2017

Dagblad van het Noorden meldt dat een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Hoogeveen heeft besloten 1,2 miljoen euro extra voor het Theater De Tamboer op tafel te leggen. De gemeente heeft in het verleden herhaaldelijk ingegrepen en nu dreigde opnieuw een bankroet.
15 juni 2017

Problemen bij theater De Speeldoos in Vught. Op 14 juni meldt het Brabants Dagblad dat het theater voor de naschoolse kunsteducatie StarsOnStage fors minder subsidie krijgt dan aangevraagd. Het bestuur maakt zich grote zorgen over de uitvoering van de taken en het voortbestaan van het Vughtse theater. Volgens het college verdwijnt bijna 90 procent van de subsidie in de pot voor onderhoud van het onderkomen van StarsOnStage, pr-activiteiten en salarissen
14 juni 2017

Drie dagen later meldt het Brabants Dagblad dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de organisatie en financiën van Theater de Speeldoos in Vught en de verhouding tussen subsidiegelden en gemaakte afspraken. Dat is het resultaat van een door Gemeentebelangen en CDA ingediende motie.
17 juni 2017

Ondertussen in Maastricht: de modernisering van het Theater aan het Vrijthof staat op het punt van beginnen. Maar de financiën voor een belangrijk deel van het project zijn nog niet geregeld. Toch moet de klus over drie jaar geklaard zijn. Députe Ger Koopmans heeft kritiek op de gang van zaken.
8 juni 2017

Theater DeLaMar in Amsterdam blijkt de meeste jaren verlies te lijden, meldt NRC Handelsblad. Daarom wil men meer musicals programmeren van het gelieerde Stage Entertainment. Dat druist in tegen een eerder afgesloten covenant met de gemeente. Vrije producenten waren namelijk bang dat ze niet meer met hun voorstellingen aan bod zouden komen.
25 mei 2017

Blendle is een website waar tegen geringe bedragen artikels uit kranten en tijdschriften kunnen worden gekocht. Met regelmaat deelt de Zwartekat-redactie columns en artikels met en van cabaretiers en comedians.
Zwartekat op Blendle

Categorie: In de media | Meer over: , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.