www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Jerry Lewis (91) overleden

Vandaag overleed de Amerikaanse komiek Jerry Lewis op 91-jarige leeftijd.

Lewis, geboren als Joseph Levitch op 16 maart 1926, breekt in 1946 door als helft van ‘Martin and Lewis’, een komisch duo met nachtclubzanger Dean Martin. Het duo is direct een hit. Eerst in nachtclubs, daarna op de radio, televisie en uiteindelijk op het witte doek. Het is een perfect duo, met Lewis was de kinderlijke gekke bekken trekker naast de nonchalante straight man Martin. In 1956 is de samenwerking op en Martin beeindigt het contact. Het zal bijna twintig jaar duren voordat ze zich verzoenen.

‘You’re Never Too Young’ (1955) met Dean Martin.

Na de breuk met Martin is Lewis zoekende, hij twijfelt of hij solo verder kan. Op aandringen van zijn platenmaatschappij neemt hij een comedy album op. Het is een hit en Lewis besluit om weer te gaan spelen in clubs. Ook dat is een succes en geeft hem het vertrouwen om solo verder te gaan. Er volgt een reeks komedies als ‘The Sad sack’, ‘Visit to a small planet’ en ‘The Bellboy’.

‘The Sad sack’.

‘Visit to a small planet (1960).

‘The Bell Boy’ is ook het regiedebuut van Lewis. In de jaren daarna bewijst hij innovatieve filmmaker te zijn. Zo kwam hij op het idee om naast de filmbeelden ook een videorecorder mee te laten lopen, zodat hij ter plekke het resultaat kon terugkijken. Voorheen moesten regisseurs wachten tot de film was ontwikkeld. Met ‘The Nutty Professor’ uit 1963 scoort hij een gigantische hit. In 1972 richt hij zich op een nieuw project ‘The Day The Clown Died’, een drama over een clown in een concentratiecamp. De perfectionist Lewis krijgt de toon van film niet te pakken en het filmmateriaal verdwijnt ongezien in een kluis. Pas tientallen jaren later lekken er beelden uit.

Decennialang zet Lewis zich in voor het goede doel. Tussen 1952 en 59 en daarna van 1966 tot 2010 organiseert hij elk jaar een benefietvoorstelling op televisie voor geldinzameling tegen Musculaire dystrofie.

Documentaire over zijn leven: ‘Jerry Lewis… The Last American Clown’.

Spotify-lijst met afleveringen van het radioprogramma The Martin and Lewis Show.

Categorie: International | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.