www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Rients Gratama (85) overleden

Rients Gratama is woensdag 6 september overleden na een langdurige ziekte. Hij is 85 jaar geworden.

Gratama werd op 24 januari 1932 geboren in Pingjum in Friesland. Zijn ouders zijn aan het amateurtoneel met een gezonde aandacht voor het amusement buiten Friesland. Met name zijn vader is erg artistiek. De jonge Rients maakt in 1946 zijn debuut bij amateurtoneelvereniging Achter de Hoven in Leeuwarden.

Na de MULO, de Rijks-HBS in Harlingen en zijn militaire diensttijd werkt Rients Gratama een aantal jaar op kantoor, terwijl hij ook optreedt met eigen werk. In 1957 sluit hij zich aan bij het gezelschap van de Friese cabaretier Tetman de Vries. Daar ontwikkelt hij zich als speler en schrijver van cabaretteksten. Nadat hij vaker solo optreedt besluit hij in 1963 een eigen gezelschap op te richten. In 1966 wil Gratama solo verder. En vanaf 1967 ook Nederlandstalig, waar hij tot dan toe uitsluitend Friestalige programma’s bracht. In 1982 gooit hij het over een andere boeg en neemt een rol in de musical ‘Fien’. Daar leert hij Gerard Cox kennen met wie hij nadien twee cabaretprogramma’s maakt.

In de jaren daarna blijft Gratama actief met cabaret, revue en musical. Als speler en auteur. Zo schrijft hij de musical Mata Hari en teksten voor Robert Paul en Joke Bruijs. In 2008 maakt hij zijn debuut als toneelschrijver met ‘Eintsje libben’, een toneelstuk van Tryater over het ouder worden waar hij de ‘Fedde en Martha Bergsma Priis’ 2013 voor krijgt. Voor theater Het Posthuis in Heerenveen maakt hij in totaal zes kerstmusicals, waaronder één met Aart Staartjes. Verder acteert hij in films en op tv (vaak in series van Gerard Cox). Daarnaast is Gratama een kleine twintig jaar docent aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam.

foto: Jaap Reedijk

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.