nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Martie Verdenius (1908-1997)

Martie Verdenius was cabaretiere, tekstschrijver, moeder, columnist, docent, eindbaas. Vandaag is het twintig jaar geleden dat ze overleed.

Martha Catharina Henderika Verdenius (Heerde, 19 oktober 1908) komt uit een notarisgezin en gaat Nederlands studeren op aandringen van haar vader, hoewel ze zelf liever acteert. Terwijl ze zich richt op het schrijven van toneelspelen, doet ze auditie bij de toneelschool en wordt afgewezen.

Na twee jaar breekt Verdenius alsnog haar studie Nederlands af en kan ze na een jaar bikkelen in 1935 aan de slag bij het Kurhaus Cabaret van Louis Davids. Daar springt ze door haar wat spichtige verschijning direct in het oog en ontvangt ze positieve kritieken voor haar geëngageerde liedjes. Een schrijvende cabaretiere is in die tijd ook een noviteit. Het succes stelt haar in de gelegenheid om een eigen gezelschap op te richten. Daarnaast speelt ze in 1937 bij het cabaret van Alice Dorell en in 1938 maakt ze onderdeel uit van het ABC Cabaret van Wim Kan en Corry Vonk. Haar teksten worden geprezen, maar over haar spel is men minder enthousiast. In de jaren daarna zal Verdenius steeds vaker de uitvoering van haar teksten aan anderen overlaten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkt ze mee aan het cabaretgezelschap van Fien de la Mar. De la Mar was toen al een beroemdheid door haar werk op het toneel en het witte doek. Toch noemen kenners als Wim Ibo haar samenwerking met Verdenius als het toppunt van haar carriére. Waaronder het lied ‘Voorbij’.

Als De la Mar stopt uit protest tegen de invoering van de Kultuurkamer, gaat Verdenius verder met haar eigen cabaret. Na de Tweede Wereldoorlog volgen nog enkele programma’s van Cabaret Martie Verdenius, maar ze legt zich steeds meer toe op het schrijven voor andere gezelschappen. Zoals het cabaret van Wim Sonneveld, Wim Ibo’s Radiocabaret en Cabaret Cor Ruys.

Begin jaren vijftig stopt Verdenius met haar cabaret omdat ze als gescheiden vrouw zich meer op de opvoeding van haar kinderen wilde richten. Ze is columnist voor Elsevier van 1951 tot 1963, schrijft de tv-serie School voor Volwassenen, toneelstukken en sketches voor amateurgezelschappen. Daarnaast is ze docent aan de Kleinkunstacademie. Uiteindelijk zal ze tot op hoge leeftijd les blijven geven. Zo geeft ze op haar tachtigste nog ze cursussen aan het Instituut voor Sociale Wetenschappen.

Martie Verdenius overlijdt op 14 september 1997, 88 jaar oud.

In 1988 is Verdenius kort voor haar tachtigste verjaardag geïnterviewd in het radioprogramma ‘Een leven lang’.
interview, 1988
Zwartekat: Martie Verdenius

Categorie: Divers | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.