www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Jan Beuving wint Neerlands Hoop

VSCD CabaretprijzenJan Beuving  heeft met zijn voorstelling ‘Raaklijn’ de Neerlands Hoop gewonnen, de VSCD Cabaretprijs voor de cabaretier met een opvallend programma of een cabaretier die een opvallende ontwikkeling heeft doorgemaakt. De prijs werd uitgereikt in Diligentia in Den Haag.

De voorstelling is nog tot eind december door heel het land te zien.
speellijst

De VSCD Cabaretjury: “Door zijn achtergrond als wiskundige in te zetten biedt Jan Beuving in Raaklijn, zijn eerste echte solovoorstelling na de samenwerking met natuurkundige Daan van Eijk, een uniek en verfrissend perspectief, dat nergens anders in het huidige cabaret te vinden is. Op welk cabaretpodium worden er nu liedjes gezongen over de stelling van Fermat, de tangens en wiskundige Hans Freudenthal? Beuving integreert de meest complexe wiskundige theorieën met veel inzicht maar ook humor in zijn voorstelling. Hij boort daarmee een speciaal publiek van exacte wetenschappers aan, maar heeft zijn voorstelling toegankelijk genoeg gemaakt om ook de reguliere theaterbezoeker te interesseren.
Beuving is alfa en bèta tegelijk, en zit daarmee tussen twee werelden in, een thema dat in Raaklijn op diverse manieren terugkeert. Naast de verhalen over wiskunde zet Beuving ook een lijn uit over zijn amateurvoetbalelftal en de vele PVV-stemmers die hij onder zijn teamgenoten heeft. Hij zet zichzelf neer als de raaklijn die langs twee uiteenlopende werelden scheert, wat leidt tot een frisse kijk op onze verdeelde samenleving. Het geeft Raaklijn een maatschappelijke lading, waarbij Beuving voorbij gaat aan platgetreden paden.
In Raaklijn schaart Beuving zich nadrukkelijk in de Nederlandse cabarettraditie. Onder meer door de definitie van cabaret volgens historicus Wim Ibo aan te halen: cabaret is ‘literair-muzikale theaterkleinkunst in een intieme omgeving voor een intelligent publiek’. Maar ook door te vertellen over de lessen die hij leerde van de bewonderde Maarten van Roozendaal over waarheid en geloofwaardigheid in het theater.
Muzikaal is het hoogstaand, dankzij Beuvings talent als tekstdichter in combinatie met fijnzinnige composities en muzikale begeleiding door pianist Tom Dicke. In Raaklijn wordt een hele reeks fonkelnieuwe kleinkunstliedjes gepresenteerd, die uitblinken in ongebruikelijke onderwerpkeuze, en slimme, humoristische teksten die met mathematische precisie zijn geschreven.
Ook over de vormgeving is goed nagedacht. De vondst van de teller op het toneel, die aan het begin van deze ‘kwart-avondvullende voorstelling’ op exact negentig minuten staat, past perfect bij de onderwerpen die Beuving aansnijdt. Door de truc met het stoppen van de tijd aan het slot wordt deze teller op dramaturgisch vlak nog functioneler.
Tot slot is het opvallend welke ontwikkeling Jan Beuving in Raaklijn doormaakt als uitvoerend artiest. In zijn podiumprésence is hij dynamischer geworden, hij toont zijn enthousiasme, maakt goed contact met de zaal, en ook als zanger heeft hij aan kracht gewonnen. Het maakt Raaklijn tot een indrukwekkende voorstelling, die heel nieuwsgierig maakt naar waar Jan Beuving in de toekomst nog meer toe in staat is.”

Naast Beuving waren ook genomineerd: Patrick Laureij met ‘Dekking hoog’ en Patrick Nederkoorn ‘Het komt nu wel heel dichtbij’.

foto: Jaap Reedijk

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.