www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Janneke de Bijl wint Cameretten

Zojuist heeft Janneke de Bijl de 52ste editie van Cameretten gewonnen in het Luxor Theater te Rotterdam. Zij won tevens de publieksprijs. De persoonlijkheidsprijs werd uitgereikt aan Andries Tunru. De derde finalist was Mark Waumans.

Alle finalisten zijn de komende maanden te zien tijdens de finalistentour. Die brengt ze tot eind mei door het hele land.
speellijst

Janneke de Bijl (Den Bosch, 1982) studeerde af als filosoof en rondde in 2012 Theateropleiding Selma Susanna af. In 2016 werd ze lid van het stand-up comedycollectief Comedytrain. De jury: “Janneke de Bijl typeert zich als ‘net niet gezellig’. Dat is de sterke, zelfverzekerde opening van een fijne voorstelling. Hoewel ze vooral sombere gedachten laat horen is haar toon juist erg fris en het materiaal bijna continu van een hoog niveau. Janneke speelt soepel, voelt zich duidelijk thuis op het podium en durft de tijd te nemen. Ze blijft altijd rustig, ook als een gesprekje met de zaal niet direct het gewenste resultaat oplevert. Daardoor heb je als publiek het idee in goede handen te zijn.”
www.jannekedebijl.nl
www.hogeverwachtingen.nl

Andries Tunru (Culemborg, 1991) studeerde in 2015 af aan de Koningstheateracademie en won in 2016 de jury- en publieksprijs van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival en de publieksprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Daarnaast is hij actief bij impro-groepen Flunknarf en Beperkt Houdbaar. De jury: “Andries is origineel in zijn spel en in zijn grappen, die hij vaak prettig terloops in zijn zinnen verwerkt. Je gaat gemakkelijk mee in Andries zijn gedachten, mede omdat verschillende elementen die hij aan het begin introduceert later weer terugkomen. Bovendien is hij bedreven in het uitvergroten van zijn brein.”
www.andriestunru.nl

Mark Waumans (Alkmaar, 1977) is sinds 2013 actief als comedian en is één van de vaste comedians bij Comedy Cafe Amsterdam. In 2015 won hij de publieksprijs van het Griffioen Zuidplein Cabaret Festival. Heeft een tweelingbroer.
www.markwaumans.nl

Janneke de Bijl volgt in een lijn van Comedytrainers die de jury- én publieksprijs winnen op Cameretten: Eric van Sauers (1997), Marc-Marie Huijbregts (1999), Ronald Goedemondt (2003), Daniël Arends (2006), Rene van Meurs (2012) en Patrick Laureij (2013).

Andries Tunru is de vijfde oud-student van de Koningstheateracademie die de persoonlijkheidsprijs won op Cameretten, na Jochen Otten (2003), Nathalie Baartman (2004), Marieke Visser (2009) en Kiki Schippers (2014). Anne Neuteboom won in 2015 de jury- en publieksprijs.

Voor meer info over Cameretten:
www.cameretten.nl

foto’s: Jaap Reedijk

Categorie: Festivals | Meer over: , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.