nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Verloren scene Stan Laurel film ontdekt in Fries Film Archief

Het Fries Film Archief heeft tijdens een digitaliseringsproject een versie gevonden van de film ‘Detained’ uit 1924 met daarin onbekende fragmenten en een scene die tot nu toe als verloren werd beschouwd. In de film wordt de hoofdrol gespeeld door bekende filmkomiek Stan Laurel (1890-1965).

In één van de scenes belandt Laurel als gevangene per ongeluk aan de galg waarbij zijn nek flink wordt uitgerekt. Een beschrijving van deze scene werd teruggevonden in een naslag werk over solofilms van Stan Laurel. Deze Nederlandse kopie is daarmee completer dan andere beschikbare versies.

De film van 17 minuten is door het Fries Film Archief gerestaureerd, gedigitaliseerd en op Youtube geplaatst.

De Britse acteur Stan Laurel vormde met Amerikaan Oliver Hardy een beroemd Hollywood comedyduo tussen 1927 en 1955. In Nederland werden ze bekend onder de naam ‘De dikke en de dunne’.

De filmrol, op kwetsbare nitraatfilm, is afkomstig van de Leeuwarder fotograaf Van Kampen. Kort na de oorlog kocht hij een partij flms om te verhuren of te vertonen. Een deel hiervan belandde in de kelder tot deze in 2007 werden geschonken aan het filmarchief.

Categorie: International | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.