nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Farbod Moghaddam wint Leids Cabaret Festival

Farbod Moghaddam heeft zojuist de juryprijs van het Leids Cabaret Festival gewonnen.

Moghaddam is comedian, presenator en workshopdocent. Daarnaast is hij sinds 2010 organisator en MC van Frappant Comedy, een comedyshow in Den Haag.
www.farbod.nl

De publieksprijs gaat naar Kasper van der Laan. De andere finalist was Jeroens Clan.

De finalisten zijn vanaf 3 maart door het hele land te zien met de finalistentour.
speellijst
www.leidscabaretfestival.nl

JURYRAPPORTEN

Juryrapport Farbod Moghaddam

Farbod heeft de jury bij elk optreden opnieuw ontroerd. Niemand anders dan hij kan ons dit verhaal vertellen. Hij heeft een eigen stem en een eigen blik op de wereld. Hij is goed in doordenkgrappen en zet het publiek vaak op het verkeerde been. Zijn show is intelligent, verrassend en hijzelf is ‘heel erg schattig’.
‘Gelukstreffers’ gaat over een jongen uit Iran die naar Nederland vlucht. Door de ogen van een kind van vijf laat hij ons zien hoe je hier welkom wordt geheten. Door die vorm te kiezen laat Farbod verbeeldingskracht zien en maakt hij iets pijnlijks, grappig vindt de jury. De zelfspot schuwt hij gelukkig ook niet.
Farbod maakt harde grappen, hij is nietsontziend, zonder partij te kiezen. Turken, Marokkanen, witte Nederlanders en zijn eigen volk, Iraniërs, krijgen er van langs. En toch, hoe hard hij ook is, uit alles spreekt liefde.
Farbod staat met een ongelooflijke rust op het podium, vindt de jury. En hij maakt optimaal gebruik van zijn mimische kwaliteiten, die wiebelende wenkbrauwen vergeten we niet snel. In het doseren van interactie met het publiek valt nog terrein te winnen, volgens ons. Ook de overgangen kunnen strakker.
Farbod ontwikkelt zich aan het eind van de voorstelling, als hij zijn gedicht voordraagt, van een pure stand up comedian tot een echte, theatrale performer.
Een prachtige apotheose. De jury vindt dat Farbod zich met succes heeft ingevochten in de cabaretwereld. En we hopen dat deze open sollicitatie hem nog veel oplevert.

Juryrapport Kasper van der Laan

Nooit meer normaal je billen af kunnen vegen, je wordt bedankt Kasper. Dat is wel typerend voor zijn stijl: een heel eigen logica die hij tot absurde proporties doorvoert. Daarmee neemt hij ons mee naar een andere wereld. Zijn wereld! Een labyrint, want we tuimelen van de ene in de andere dagelijkse situatie waarin niets is wat het lijkt.
Als je Kasper op het podium ziet, weet je dat het klopt. Hij staat op zijn gemak, en de jury kan zien dat hij vlieguren heeft gemaakt. Zijn programma ‘Gewapend karton’ heeft vaart en snelle grappen, afgewisseld met bijvoorbeeld een tergend lange sketch over de uitvinding van het tellen, die van de jury misschien wel langer had mogen duren.
De rode draad in zijn show is assertiviteit. Of juist het gebrek eraan bij hemzelf. We zien dappere pogingen om dat te doorbreken. De oplossing is meestal even onnavolgbaar als origineel. Het nadeel is wel dat het personage dat hij speelt, weinig ontwikkeling doormaakt, dus de jury is benieuwd hoe hij dit half uur gaat uitbouwen tot een avondvullende voorstelling.
De jury was aangenaam verrast door het decor en Kaspers slimme, goed uitgewerkte mis-en-scène. Kasper weet ook op een behendige manier met het publiek om te gaan. Zowel bij zijn binnenkomer met de achternamen als de sketch over de dikte van panty’s. Het is goed toeven in het universum van Kasper.

Juryrapport Jeroens Clan

Theo Maassen, Hans Teeuwen, Guido Weijers, Mark van de Veerdonk, Jochen Otten, en Ronald Goedemondt – allemaal zijn ze opgegroeid in de regio van de jongens van Jeroens Clan. Er moet daar iets in het drinkwater zitten. Of is het er zo verschrikkelijk, dat humor de enige uitweg is? De provincie strikes back in ieder geval.
Jeroens Clan bestaat uit drie frisse jongens, met een strakke rolverdeling – twee aangevers en één afmaker. Dat mag van de jury in de toekomst wel iets afwisselender. Op het moment waarop Matthias tegen Bram en Jip zegt dat het publiek graag conflict wil zien, wordt het meteen interessant.
De combinatie van sketches met de personages die de drie jongens aannemen met actuele thema’s vindt de jury een goede. Ze weten ongelooflijk slim de zaal te bespelen en maken van hun half uur een feestje waarbij iedereen – dom of intelligent, randstad of provincie – is uitgenodigd. Alle smaken en meningen worden op deze manier prettig uitgespeeld en lichtvoetig op de hak genomen.
De jury is blij met hun afwisselende liedjes, al is het lied over ‘dom willen zijn’ niet hun beste volgens ons. Hun laatste lied daarentegen – De ballade van Nukkige Nico en Action Annie – is een onvervalste murder ballad die dagenlang blijft hangen.
We hopen dat Jeroens Clan zo enthousiast en energiek blijft, en daarin ook af en toe wat rustmomenten vindt. Dat zou de voorstelling als geheel nog muzikaler maken. De jury is ervan overtuigd dat de jongens niet alleen Brabant maar heel Nederland tot hun thuis kunnen maken: home is where the heart is tenslotte.

Categorie: Festivals | Meer over: , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.