www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

75ste geboortedag Pieter van Empelen

Vandaag is de 75ste geboortedag van Pieter van Empelen (1943-2017). Van Empelen was mede-oprichter en pianist van het cabaretgezelschap Don Quishocking.

Als student scheikunde aan de Technische Universiteit Eindhoven speelt Van Empelen piano bij een balletschool om zijn studie te kunnen betalen. Na zijn militaire dienstplicht gaat hij Nederlands studeren waar hij actief wordt binnen de cabaretgroep Don Quishocking. Na de voorstelling ‘Afscheidstournee I’ verlaat Van Empelen de groep. Na twee verdere programma’s valt de groep uiteen om in 1985 terug te keren als VDQS (Voorheen Don Quishocking), opnieuw met Van Empelen in de gelederen.

Naast Don Quishocking doceert Van Empelen muziek en toneel aan het Vitus College te Bussum, is hij docent spel en regie aan de Academie voor Expressie te Utrecht en geeft hij les op de Akademie voor Kleinkunst in Amsterdam. Als regisseur en adviseur werkt hij met Cabaret Nar, Youp van ’t Hek, ‘Morsige Types met Rob Kamphues, Crème Fraîche en De Berini’s. Hij regisseert het multimediaspektakel Ragnarok van theatergezelschap Perspekt.

Ook buiten het cabaret is Van Empelen een ondernemende man. Zo is hij directeur van het maritiem museum Prins Hendrik in Rotterdam (een succes, zonder relevante arbeidservaring, maar met een grote liefde voor de scheepvaart) en later betrokken bij de bouw van het Cobramuseum en bouwcoördinator van de Hermitage in Amsterdam.

Van Empelen overlijdt op 3 september 2017. Hij heeft dan al geruime tijd aan gezondheidsproblemen en het zicht in beide ogen vrijwel verloren.

Categorie: Divers | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.