nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

In de media: theaters in het nieuws

‘In de media’: Zwartekat duikt de bladen in.

Dit keer: theaters in het nieuws. Harde conclusie raadscommissie over rol gemeente in verbouwing De Lawei; zes theaters starten in 2019 met de Twentse Theater Kassa; aanhoudende discussie tussen gemeente Vught en Theater de Speeldoos over besteding subsidiegelden; Theater de Koornbeurs in Franeker moet zonder extra subsidie activiteiten staken; De Enck in Oirschot vreest faillissement zonder steun gemeente; bouwbedrijf legt claim neer bij gemeente voor bouw Theater De Viking in Deventer; De Molenberg in Delfzijl krijgt opknapbeurt na lekken op Guido Weijers; Gemeente Dronten stelt deadline voor De Meerpaal en vertrekkend directeur zegt dat theater staat als huis; flink verlies Atlas Theater Emmen; Theater Speelhuis op nieuw locatie terug op het oude adres.

De gemeente Drachten kreeg door een gebrek aan professionaliteit geen grip op de verbouwingskosten van theater De Lawei in 2013 en 2014. Dat is de harde conclusie van een raadscommissie die onderzoek deed naar de rol van de gemeente. Hierdoor kostte de verbouwing miljoenen extra gemeenschapsgeld. Over de ambtenaren schrijft de raadscommissie: “Soms gaat men zelfs op de stoel van de wethouder zitten en leest men kritische raadsleden de les.”
meer info
onderzoeksrapportage

Zes theaters in Enschede, Almelo, Oldenzaal en Goor beginnen in 2019 met één theaterkassa voor al hun voorstellingen, de Twentse Theater Kassa.
meer info

De gemeente Vught dreigt subsidies voor Theater De Speeldoos in Vught te verminderen, schrijft het Brabants Dagblad. Aanleiding is onduidelijkheid over het gebruik van de subsidie voor amateurkunst. Het college vermoedt dat een deel van het geld wordt gebruikt voor professioneel theater. In juni 2017 werd afgesproken dat er onafhankelijk onderzoek zou komen naar de verhouding tussen subsidiegelden en gemaakte afspraken. Onderzoeksbureau Berenschot leverde het rapport in november 2017 op. Beide partijen hadden steken laten vallen. De gemeente maakte duidelijk géén gemeentelijke subsidie in professionele podiumkunsten te willen steken. Vervolgafspraken werden vervolgens doorgeschoven.
meer info

Theater De Koornbeurs moet vier jaar lang 75.000 euro extra subsidie krijgen om het hoofd boven water te houden. Het college van Waadhoeke stelt dit voor. Dat berichtte de Leeuwarder Courant. Gebeurt dit niet dan kan het theater in het seizoen 2018-2019 niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen en moeten de activiteiten gestaakt worden.
meer info (blendle)

Sociaal Cultureel Centrum De Enck in Oirschot heeft het moeilijk, meldde het bestuur eind mei. Het bestuur zegt dat gemeentelijke steun noodzakelijk is, maar het college wil volgens hen geen financiële garantie afgeven.
meer info
Door te dreigen met faillissement zet het bestuur van De Enck het gemeentebestuur van Oirschot voor het blok. Dat moet de raad niet accepteren, schrijven twee raadsleden in het Eindhovens Dagblad.
meer info

De bouw van theater de Viking in Deventer verloopt niet voorspoedig. Hegeman Bouw- en Infra legt een claimt van 325.000 euro neer bij de gemeentem bericht cobouw.nl. Ondertussen blijft Hegemans bouwdirecteur Willem van der Linde optimistisch.
meer info

Als Gent een rol van betekenis wil blijven spelen in de internationale podiumkunsten, moet er een nieuwe grote zaal gebouwd worden in de stad. Dat zegt de artistieke leiding van kunstencentrum Vooruit bij de voorstelling van het nieuwe seizoen.
meer info

Theater en congrescentrum De Molenberg in Delfzijl krijgt een opknapbeurt. Nadat nieuwbouw of grootschalige renovatie niet mogelijk werd geacht is gekozen voor een investering van 1,5 miljoen euro zodat het theater weer tien jaar verder kan. De techniek van het theater is verouderd en er eerder een lekkage geweest tijdens een voorstelling. In de nieuwe opzet trekken ook cultuurinstelling IVAK en de bibliotheek in bij het pand.
meer info

Theater De Meerpaal in Dronten heeft het financieel moeilijk door de tegenvallende resultaten van horeca, evenementen en theater. De directie van De Meerpaal moet dat probleem oplossen, vindt het gemeentebestuur. De nieuwe deadline is nu gesteld op eind juli, berichtte De Drontenaar.
26 apr 2018

Anke Weeda neemt in oktober afscheid als directeur van De Meerpaal. De Drontenaar spreekt haar over haar naderende pensionering: „Het theater staat volgens mij als een huis.
meer info

Bijna acht ton verlies voor het Atlas Theater Emmen, bericht RTV Drenthe. Doordat er vanuit wordt gegaan dat Wildlands, waar het Atlas Theater onder valt, in 2017 en 2018 positieve resultaten haalt van respectievelijk 775.000 euro en 874.000 euro op het park, wordt de begroting met een positief saldo afgesloten.
24 apr 2018

Het Speelhuis is de nieuwe naam van Theater Speelhuis in Helmond. Zeven jaar nadat het theater op de oude locatie in de vlammen opging, is het adres ook meeverhuisd met het theater. De gemeente heeft besloten om Kromme Steenweg 29 om te dopen in Speelhuisplein 2, waarop het theater op de oude locatie was gevestigd. Succes met uw routeplanners.

Categorie: In de media | Meer over: , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.
Mastodon