www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Overleden: Armando

In Potsdam (Duitsland) overleed vandaag Armando, op 18 september 1929 in Amsterdam geboren als Herman Dirk van Dodeweerd. Als beeldend kunstenaar maakt hij deel uit van de in 1959 door Jan Henderikse opgerichte Nederlandse Informele Groep, die in 1960 opging in de Nederlandse Nul-beweging. Als dichter en kunstenaar is hij betrokken bij De Nieuwe Stijl en Gard Sivik.

Armando beperkt zich niet tot de beeldende kunst en literatuur. Zo speelt hij viool in het zigeunerorkest van Tata Mirando en maakt hij met Cherry Duyns tussen 1971 en 1997 een serie televisie- en theaterprogramma’s onder de titel ‘Herenleed’. Hierin brengen ze absurdistische humor in sketches gespeeld door twee heren (Armando en Duyns), met later ook intermezzo’s met Johhny van Doorn (1944-1991).

Voor zijn schrijfwerk krijgt Armando de nodige prijzen, zoals de Herman Gorterprijs, de F. Bordewijk-prijs en de Multatuliprijs en in 1985 voor zijn gehele oeuvre de Jacobus van Looyprijs. In 2000 ontvangt hij een Zilveren Griffel.

In Amersfoort wordt in 1998 het Armando Museum gevestigd, maar dat wordt in oktober 2007 door een uitslaande brand geheel verwoest, waarbij vrijwel de gehele aanwezige collectie en een deel van het documentatie-archief verloren zijn gegaan. Een deel van de geredde collectie werd overgebracht naar het nieuwe Museum Oud Amelisweerd in Bunnik.

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.