Vanwege het coronavirus zijn alle voorstellingen tot en met 1 juni afgelast. Controleer de website van het theater voor meer info.
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Honderdste geboortedag Nol van Wesel (1918-1945)

Vandaag is honderd jaar geleden dat Arnold Siméon – Nol – van Wesel werd geboren in een joods Amsterdams gezin op 3 augustus 1918.

In de jaren dertig werkt hij op de calculatie-afdeling van De Bijenkorf met Max Kannewasser, zijn achterneef. Van Wesel (met banjo of gitaar) en Kannewasser spelen vaak samen op bedrijfsfeesten. Dat is zo succesvol dat ze in 1936 hun baan opzeggen en verder gaan als het duo Johnny & Jones. Ze worden beroemd in Nederland door hun jazzy muziek met satirische teksten, een mix van typische Amsterdamse en Joodse humor. Met hun hit ‘Meneer Dinges weet niet wat swing is’ worden zij de eerste teen-idols in ons land.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog mogen Johnny & Jones vanwege hun beider joodse afkomst alleen nog voor joods publiek optreden en in 1941 kregen ze een optreedverbod. In 1943 worden Van Wesel en Kannerwasser samen met hun echtgenotes opgepakt en overgebracht naar Kamp Westerbork. Daar worden ze te werk gesteld in de vliegtuigsloperij. Ook treden ze op in de Westerbork Revue, waarvan de kampcommandant een groot fan is.

Van Wesel en Kannewasser mogen het doorgangskamp tijdelijk verlaten om een platenopname te maken in de Nekos studio in Amsterdam. Daarbij zingen ze onder andere de ‘Westerbork Serenade’. Na de opnames gaan zij – tegen alle adviezen in – terug naar Westerbork waar hun echtgenotes waren achtergebleven.

Op 4 september 1944 wordt van Wesel met één van de laatste transporten uit Westerbork via de kampen Theresienstadt, Auschwitz, Sachsenhausen en Ohrdruf naar Bergen-Belsen gedeporteerd, waar hij in de laatste oorlogsdagen van uitputting sterft op 20 maart 1945.

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.