nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Van het boekenfront: Wieteke van Dort

In oktober verschijnt van de hand van Hans Visser de biografie ‘Wieteke van Dort: kind van twee culturen’.

“Wieteke van Dort is een kind van twee culturen. Ze is beeldend kunstenaar, schrijfster, speelt in theater en op televisie diverse rollen, maar is vooral bekend door haar creatie van de Indische Tante Lien. Die zit haar dan ook in de genen. Ze komt voort uit twee families die halverwege de negentiende eeuw Nederland verlieten, hopend op een betere toekomst in Nederlands-Indië.

Dit boek schetst hun levens in dat oude Indië, de veranderingen, de Japanse bezetting, de revolutie, het afscheid van Indië en de opbouw van een nieuw Nederlands leven. Alles blijkt een plaats te hebben in leven en werk van Wieteke van Dort.

Wie kent Wieteke van Dort niet als Tante Lien, maar ook van Het Klokhuis of De stratemakeropzeeshow. Ze komt voort uit twee families die al in de negentiende eeuw hun geluk beproefden in Nederlands-Indië. Vanuit de oude koloniale wereld, de bezetting door de Japanners en de revolutie die gekenmerkt werd door veel geweld zoals de moordpartijen van de pemoeda’s tijdens de zogeheten Bersiap, dat kostte haar vader Theo het leven. Hij rust op het Ereveld van Kembang Kuning in Surabaya. Hoe het de families verging met de suikerfabriek en Wieteke zich later ontpopte tot bekende Nederlander als kind van twee culturen, staat in het boek waar Hans Visser dertig jaar geleden al mee bezig was. Wordt gepresenteerd eind mei tijdens de zestigste Tong Tong Fair in Den Haag.”

Ik ben een kind van twee culturen
Kind van de zon, kind van de kou
Terwijl ik veel van beide hou
Sta ik soms tussen twee vuren
Dat zal mijn leven lang wel duren

‘Wieteke van Dort: kind van twee culturen’ verschijnt bij Uitgeverij Conserve.
ISBN: 978 90 5429 466 5

Categorie: Van het boekenfront | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.