nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Nieuwe historische comedy: Welkom in de 80-jarige Oorlog

De NTR start met een nieuwe historische comedy: Welkom in de 80-jarige Oorlog, met medewerking van o.a. Pierre Bokma, Ilse Warringa, Paul de Leeuw, Tjitske Reidinga, Alex Klaasen en Plien van Bennekom. Vanaf 30 september iedere zondag om 18:00 uur bij NPO 3.

In de serie komen grote historische momenten uit de Tachtigjarige Oorlog voorbij: het turfschip van Breda, de slag bij Nieuwpoort, Leidens ontzet, het ontstaan van het Wilhelmus, de strijd van Kenau en natuurlijk de moord op Willem van Oranje. Belangrijke figuren uit deze periode, zoals Willem van Oranje, Prins Maurits, Koning Filips de Tweede en De Hertog van Alva, zijn al eeuwen dood, maar maken voor talkshowhost Dorine Goudsmit een uitzondering. Zij zitten stuk voor stuk bij haar op de bank om alles over hun tijd te vertellen.

De serie is de opvolger van ‘Welkom in de Gouden Eeuw’, ‘Welkom bij de Romeinen’, ‘Welkom in de IJzeren Eeuw’ en ‘Welkom in de jaren 60’. Met medewerking van o.a. Plien van Bennekom, Ellen Pieters, Martine Sandifort, Rop Verheijen, Remko Vrijdag, Marc-Marie Huijbregts, Bas Hoeflaak en met gastrollen van Pierre Bokma als Prins Willem van Oranje, Kees Prins als Piet Hein, Peter Blok als Koning Filips de Tweede, Paul de Leeuw als Bloys van Treslong, Hans Kesting als Prins Maurits, Joost Prinsen als Johan van Oldenbarneveldt, Frank Lammers als Michiel de Ruiter en Balthasar Gerards, Hajo Bruins als de hertog van Alva, Tjitske Reidinga als Kenau Simonsdochter Hasselaar en Guy Clemens en Ilse Warringa als Prins Frederik Hendrik en Prinses Amalia.

De serie is geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen, onder eindredactie van Loes Wormmeester en met Prof. Dr. Maarten Prak als wetenschappelijk adviseur.

Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige oorlog begon. In dat kader wordt het hele jaar door op verschillende plekken in Nederland stil gestaan bij deze historische periode. Om alle landelijke activiteiten te bundelen, heeft de NTR samen met het Rijksmuseum een interactieve website gelanceerd:
www.80jaaroorlog.nl

Ook zendt de NTR, naast de jeugdserie ‘Welkom in de 80-jarige Oorlog’, vanaf 28 september de 7-delige docu-serie ’80 Jaar Oorlog’ uit op NPO 2.

Categorie: Op tv | Meer over: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.