www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Op tv: Tokidoki met Paulien Cornelisse

Vanaf 16 september kan je op NPO2 kijken naar Tokidoki, een vierdelige reisserie waarin Paulien Cornelisse op onderzoek gaat in het land van de rijzende zon, Japan. Cornelisse heeft al jaren een fascinatie voor Japan – in de jaren negentig studeerde ze ook een half jaar aan de universiteit van Hiroshima.

Elke aflevering van Tokidoki, dat ‘soms’ betekent in het Japans, is opgehangen aan een uniek Japans woord, dat eigenlijk niet te vertalen is.

Paulien Cornelisse kijkt met haar blik op taal naar het land. Neem ‘kawai’ dat schattig betekent en een essentiële rol speelt in de Japanse samenleving. Dat staat in contrast met de onschattige aspecten van de Japanse samenleving: het feit dat Koreanen als minderwaardig worden gezien, dan werknemers zich regelmatig doodwerken, en dat buitenechtelijke kinderen totaal niet geaccepteerd worden. Sociale zekerheid is er bijna niet, maar bij de kernramp in Fukushima werden er dagelijks busladingen vrijwilligers vanuit Tokio naar het rampgebied versleept. Japan is ook een raar land: ongezellige activiteiten als harakiri en kamikaze komen er vandaan. De mensen eten er levende vissen en ze grossieren in sadistische amusements-tv. Maar op technologisch gebied loopt het land voorop: het was het eerste land met het mobiel internet, de eerste zorgrobot, en ooit de eerste contactlens. Hoog tijd dus om naar Japan te kijken.

Tokidoki wordt vanaf 16 september gedurende vier zondagen op NPO2 uitgezonden om 20u15.

Categorie: Op tv | Meer over:
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...