www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Op tv: Jacques Brel

Naar aanleiding van het feit dat het op 9 oktober 40 jaar geleden is dat Brel overleed, herhaalt CANVAS vanavond de aflevering van Beloop, waarin Brel centraal staat. Beloop verzamelde alle Brel-muzikanten, maar brengt ook getuigenissen van tijdgenoten als Aznavour en Gréco.

Als jongeman wordt Jacques geacht om in de kartonfabriek van zijn vader te gaan werken, maar hij kiest voor muziek. In 1953 doet hij auditie bij Jacques Canetti, de Franse talentscout van platenmaatschappij Philips. Hij krijgt de kans om op te treden in diens huiscabaret, Les Trois-Baudets. In 1956 breekt hij door met ‘Quand on n’a que l’amour’ en zijn zit carrière in de lift. Gouden jaren volgen en vele hits zullen uitgroeien tot ware klassiekers. Toch houdt Brel het in 1966 voor bekeken.

Wanneer zijn tweede carrière als acteur en regisseur minder succesvol uitdraait, beslist Brel in 1974 een wereldreis te maken met zijn zeilboot. Maar hij krijgt longkanker. Zijn laatste levensjaren brengt hij door op het Polynesische eiland Hiva Oa. In 1977 verschijnt zijn laatste plaat, ‘Brel’. Brel sterft op 9 oktober 1978 aan een longembolie en wordt begraven op Hiva Oa. Hij wordt 49.

Belpop praat met Françoise Canetti, Juliette Gréco en Charles Aznavour, die de beginjaren van Brel meemaakten, maar heeft ook exclusieve interviews met zijn manager Charley Marouani en zijn belangrijkste muzikanten. Zijn dochters France en Isabelle Brel vertellen over de man die grote successen boekte als artiest, maar veelal afwezig was als vader.

Beloop wordt uitgezonden op CANVAS om 21u50.

Categorie: Op tv | Meer over:
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...