www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

110e geboortedag van Marinus van Henegouwen

Vandaag is de honderdtiende geboortedag van Rinus Pannekoek (1908-1986), vrouwenarts en tekstschrijver.

De op 19 november 1908 in Nederlands-Indië geboren Marinus Gerard Pannekoek is als vrouwenarts werkzaam in de Rijkskweekschool voor vroedvrouwen aan de Van Henegouwenlaan in Rotterdam. Onder het pseudoniem Marinus van Henegouwen schrijft hij liedjes, heeft hij een eigen artsencabaret en is hij de vaste auteur van het nieuwsjaarscabaret van het toenmalige Rotterdams Toneel.

Tussen 1958 en 1965 is hij tevens drijvende kracht achter de jaarlijkse Middag van het Nederlandse Chanson in het Rotterdamse kunstcentrum De Lantaren, waar heel wat latere grootheden hun carrière zijn begonnen: Jules de Corte, drs. P, Peter Blanker, Seth Gaaikema, Martine Bijl, Jaap van de Merwe en Rikkert Zuiderveld. Van Henegouwen geldt als de ontdekker van Gerard Cox. Hij wilde bewijzen dat men in Nederland tot het schrijven van betere chansons in staat is dan over het algemeen op radio en tv te horen waren. “Er heerste een sfeertje van liefhebbers en hobbyisten onder elkaar,” schreef Han Peekel later over deze middagen. Pannekoek treedt als Van Henegouwen ook zelf op met eigen repertoire.

Op 23 februari 1986 overlijdt hij op 77-jarige leeftijd in Rotterdam.

De Rotterdamse radiomaker Roland Vonk het archief van Marinus van Henegouwen lenen van zijn dochter, bestaande uit meer dan twintig cassettebandjes. Op Radio Rijnmond heeft in 2013 én 2016 al eens enkele opnames laten horen. Je hoort ‘Neem eens een arts’, gezongen door Paul van Wely, ‘Uiver Huiver’ door Yvonne van Elburg en ‘Ik ben een jongen van de vlakte’ uitgevoerd door Luc Lutz.
Marinus van Henegouwen: het Nederlandse chanson (2013)
Vrouwenarts en liedjesschrijver Marinus van Henegouwen (2016)

Rinus Pannekoek was de vader van onder meer kleinkunstzanger en latere regisseur Jop Pannekoek (1943-2003) en daarmee de grootvader van cabaretier Peter Pannekoek.

illustratie: Radio Rijnmond

Categorie: Divers | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.