nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Jacquelien de Savornin Lohman overleden

Zaterdag 24 november overleed emeritus prof. dr. mr. Jacqueline de Savornin Lohman op 85-jarige leeftijd. De afgelopen vijftien jaar was ze na een rijke loopbaan actief als cabaretiere.

Geboren in Buitenzorg (Batavia) op 21 augustus 1933 wordt ze tijdens de Tweede Wereldoorlog geïnterneerd. Haar vader zou de oorlog niet overleven. Terug in Nederland studeert ze Nederlands recht in Leiden, waarna ze van 1960 tot 1972 advocaat en procureur is, om vervolgens als hoofdmedewerker juridische faculteit bij de Universiteit Leiden in dienst te treden. Vervolgens promoveert ze in 1975 in Amsterdam. In 1976 wordt zij stafmedewerker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau totdat zij in 1982 hoogleraar andragogie aan de Universiteit van Amsterdam wordt. Van 1992 tot 1996 is haar leeropdracht pedagogische en onderwijskundige wetenschappen, in het bijzonder de relatie tussen de gedwongen en vrijwillige hulpverlening; in 1996 gaat zij met emeritaat.

Van 1991 tot 1995 is ze lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal voor D66 en plaatsvervangend voorzitter van de vaste commissie voor Wetenschapsbeleid en Wetenschappelijk Onderwijs. Daarnaast bekleedt ze diverse nevenfuncties.

Sinds 2003 is ze actief als cabaretière. Ze ergerde zich aan hoe bekende cabaretiers telkens stereotype beelden van bejaarden neerzetten: kwijlen, mompelen en lopen raar. In een interview vertelt ze: “Ik wilde geen intellectualistische humor maken. Tijdens een kleinkunstopleiding leerde ik los te komen van mijn ratio. Dat was echt een ontdekking voor mij. Ik had genoeg van mijn oude leven, was klaar met het schrijven van artikelen en boeken. Maar ik ben een idealist, een boodschapper. Iemand die haar geluid graag wil laten horen.”

Er volgen de theaterprogramma’s als ‘Tijd van Leven’ (2005), ‘Time Oud’, ‘Dwaallicht’ en ‘Liedvermaak’ (2013). In 2014 publiceert ze haar cabaretteksten in het boekje ‘Doen moet je doen! Levenslust op leeftijd’. Sinds 2016 bracht ze cabaret-op-maat: “haar altijd originele voetnoten bij de actualiteit in combinatie met een keuze uit haar vele liedjes. In een flink tempo jaagt ze iedereen uit de stoelen of in de gordijnen: houd op met zeuren en lééf!”

foto: Fred van Diem

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.