www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Premièretijd: Soundos, Bert Kruismans, Jan De Smet, Karl Meersman, Henry van Loon, Soe Nsuki, Rayen Panday, Patrick Nederkoorn, Anne-Marie Jung

Een overzicht van de premières deze week, met: Soundos, Bert Kruismans, Jan De Smet, Karl Meersman, Henry van Loon, Soe Nsuki, Rayen Panday, Patrick Nederkoorn, Anne-Marie Jung.

Soundos met ‘Niets te verliezen’
Premiere: Meervaart in Amsterdam, 6 dec 2018.

Ik wacht haar in de coulissen op. Afgemat maar dampend van de adrenaline neemt raspaard Soundos haar applaus in ontvangst en loopt het podium af. Ze is een innig door mij bewonderde collega en ik zie haar als mijn gedroomde opvolger. Als ik een Louis Davids-ring te vergeven hád, had Soundos die al lang gekregen. Ik kijk haar diep in haar fonkelende hertenogen en durf het haar eindelijk te vragen: ‘Soundos, je stelt je zo kwetsbaar op. Hoe doe je dat?’

Zelf sta ik al jaren voor uitverkochte zalen, ook al ben ik maar een typische doorsnee-cabaretier: weinig originele naam, niet echt uitzonderlijk grappig, zonder uitblinkende persoonlijkheid en met een gecompliceerde relatiestatus. Typische dingen waar stralende Soundos geen last van heeft. Zij geeft zich he-le-maal! ‘Ben je nooit bang om door de mand te vallen?’ vraag ik haar. ‘Nee man, ik heb niets te verliezen!’ antwoordt deze top-comédienne met haar volste glimlach.

Nog te zien tot en met 29 maart 2019.
speellijst

Bert Kruismans, Jan De Smet, Karl Meersman met ‘Jaaroverzicht 2018: 3 man en 1 paardenkop’
Premiere: Stadsschouwburg in Sint-Niklaas, 7 dec 2018.

Bert Kruismans slaagt erin het fenomeen ‘België’ uit te leggen aan mensen van over de hele wereld, al was het maar omwille van zijn communautaire fijngevoeligheid. Kruismans combineert namelijk moeiteloos spelen in Vlaanderen met optreden in Wallonië. Jan De Smet kan met zijn jaren ervaring op de planken en zesduizend platen in zijn kast als geen ander putten uit een archief van muzikale eigenaardigheden. Karl Meersman kent dan weer zijn gelijke niet in zijn satirische en handgeschilderde spotprenten. Er is nauwelijks een woord voor wat hij doet. Toch slaagt hij erin met milde spot elke week de lezers van Trends en Knack Focus te verwonderen.

Drie narren – onder wie een besnorde en een besnaarde – mixen beeld, klank en woord. De drieband jent in dit cross-overconcept over (inter)nationale politiek en entertainment niet alleen de wereld en haar beroemdheden, maar ook een plaatselijke mysteryguest…

Nog te zien tot en met 25 januari 2019.
speellijst

Henry van Loon met ‘Onze Henry’
Premiere: De Kleine Komedie in Amsterdam, 7 dec 2018.

Alweer een nieuwe knettergekke show van die dekselse sympathieke beroepsklungel Henry van Loon. Met dezelfde ongeevenaarde slapstick waarmee die rare Henry zich door de doldrieste realiteit van dit maffe bestaan heen wurmt, rijgt hij in deze hilarische solo louter unieke hoogtepunten aaneen. Hilariteit wordt virtuoos afgewisseld door een fideel moment met het publiek of een ontroerend lied.

Je bedenkt het niet, maar je ziet het wel degelijk, waardoor je na afloop met een parelmoeren glans naar buiten treedt en hoofdschuddend tegen je tijdelijke bedpartner fluistert: ‘Dat was nu echt weer iets voor onze Henry.’

Nog te zien tot en met 17 mei 2019.
speellijst

Soe Nsuki met ‘Soetopia’
Premiere: Arenbergschouwburg in Antwerpen, 7 dec 2018.

Soetopia, de ultieme feel good show!

Bloemetjes plukken, 4 broers hebben, arm zijn en croque-monsieurs eten: dat is de wereld van jonge artiest Soe Nsuki.

In haar eerste zaalshow neemt ze het publiek mee op reis door het onvoorspelbare landschap van Soetopia, het land der eeuwige positiviteit. Een land waar de glazen overvol zijn, maar waar tegenslag ook zijn plaats heeft. Wordt er gelachen? Ja! Wordt er geweend? Ja! Wordt er geld uitgedeeld? Misschien!

Kom kijken als u klaar bent om een avondje te genieten van de energiebom die Soe is. Eén belofte: u komt buiten als een gelukkiger mens!

Nog te zien tot en met 13 februari 2019.
speellijst

Rayen Panday met ‘Fenomeen’
Premiere: Theater Zuidplein in Rotterdam, 8 dec 2018.

Een fenomeen beschrijft de wereld zoals we die ervaren, niet per se zoals die bestaat. Een fenomeen kan ook duiden op een bijzonder begaafd persoon of opvallend verschijnsel. Rayen Panday vindt zichzelf absoluut geen fenomeen! Hij beschrijft alles zoals het is, maar dan wel op fenomenale wijze.

Nog te zien tot en met 25 mei 2019.
speellijst

Patrick Nederkoorn met ‘Ik betreur de ophef’
Premiere: Stadsschouwburg in Utrecht, 8 dec 2018.

In zijn derde avondvullende solovoorstelling vertelt hij op aanstekelijke wijze over zijn verleden als gemeenteraadslid. Wat bezielde hem? Welke abjecte standpunten heeft hij verdedigd? Wat liep er zo grandioos mis? En met wie belandde hij in de bezemkast? Ik betreur de ophef is een grappig en pijnlijk inkijkje in een wereld van valse beloftes en oprechte leugens.

Nog te zien tot en met 29 mei 2019.
speellijst

Anne-Marie Jung met ‘Ram’
Premiere: De Kleine Komedie in Amsterdam, 9 dec 2018.

RAM. Dat is haar sterrenbeeld. Ze kan sowieso aardig doorrammen. Over van alles. Want ze is vriendelijk, maar ook vilein. Schattig, maar ook sarcastisch. Hilarisch, maar ook horny. Waardig, maar ook woedend. Relaxed, maar ook RAM! Een avond vol excentrieke, maar toch herkenbare types; van de overspannen barista in het koffietentje op de hoek tot een totaal geobsedeerde dure merkenfanaat. Een kleurrijke muzikale reis door de hoofden van deze heerlijke typetjes en ook stiekem door het hoofd van Anne-Marie Jung – je weet wel; die blonde met die rode lippen! Ze gaat rammen tot ze erbij neer valt!

Nog te zien tot en met 22 februari 2019.
speellijst

foto: Scala Photography

Categorie: Divers | Meer over: , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.