www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Op tv: Diederik en Da Vinci

Vanaf vanavond zendt NPO2 ‘Diederik en Da Vinci’ uit. In deze documentaireserie onderzoekt Diederik van Vleuten wat we van Leonardo da Vinci hebben geleerd. Hij reist hiervoor da Vinci achterna, precies 500 jaar na zijn dood. Da Vinci, een van de grootste genieën aller tijden, bekend om zijn meesterlijke kunst en uitvindingen.

In de eerste aflevering bezoekt van Vleuten geboorteplek Vinci, waar de jonge Leonardo als bastaardzoon opgroeit en zichzelf leert observeren en tekenen. Dit vormt de basis voor zijn latere meesterwerken.

Van Vleuten gaat later ook naar o.a. Florence, waar Da Vinci uitgroeide tot homo universalis, en Milaan, waar hij de Vitruviusman creëerde en zijn sterfplek aan het Franse Hof. Hij laat zien hoe Da Vinci met zijn onuitputtelijke nieuwsgierigheid en verwondering de wereld veranderde. Wat zag Da Vinci wat anderen niet zagen? Waar kwam zijn onstilbare nieuwsgierigheid vandaan? En wat heeft hij ons nagelaten? De reis brengt van Vleuten langs unieke plekken en werken als Het Laatste Avondmaal en de wereldberoemde Mona Lisa.

Deze serie maakt onderdeel uit van een journalistieke vernieuwing van NPO2. Geschiedenis en toekomst zijn volgend jaar belangrijke thema’s bij NPO.

‘Diederik en Da Vinci’ wordt uitgezonden op NPO2 om 21u10.

Categorie: Op tv | Meer over:
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...