nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Premièretijd: Owen Schumacher, Hanneke Drenth e.a., Begijn le Bleu, Nathalie Baartman, Otto-Jan Ham, Thomas Smith, Yvonne van den Eerenbeemt, Pieter Jouke

Een overzicht van de premières deze week, met: Owen Schumacher, Hanneke Drenth e.a., Begijn le Bleu, Nathalie Baartman (foto), Otto-Jan Ham, Thomas Smith, Yvonne van den Eerenbeemt, Pieter Jouke.

Owen Schumacher, Hanneke Drenth e.a. met ‘Laten we eerlijk zijn’
Premiere: Zaantheater in Zaandam, 4 feb 2019.

‘Laten we eerlijk zijn’ is een verfrissende samenwerking tussen cabaretiers en acteurs en tussen cabaret en toneel. Maar uiteindelijk gaat met maar om één ding: een goed verhaal. Laten we eerlijk zijn.

Otto (Owen Schumacher) is eigenaar van een prachtig pand in de stad. Een echte ‘eyecatcher’. Maar niet alleen. Zijn ex-vrouw An (Hanneke Drenth) is nog altijd mede-eigenaar en woont een etage boven hem. Ruimdenkend als ze zijn moet dat toch kunnen. Maar al snel blijkt dat niet alleen het pand maar ook hun eigen relatie met behoorlijk wat achterstallig onderhoud kampt. Dat levert nogal ongemakkelijke situaties op nu ook de bovenste etage wordt verhuurd aan Pitt (Beau Schneider). Er zit niks anders op, ze besluiten eerlijk te zijn. Maar of dat nou zo’n goed idee is…

Nog te zien tot en met 10 mei 2019.
speellijst

Begijn le Bleu met ‘Toch bedankt’
Premiere: C.C. Westrand in Dilbeek, 7 feb 2019.

De wereld redden kan hij niet, daarom begint Begijn met zichzelf. Hij brengt herkenbare huis-, tuin- en keukenverhalen met een scherp randje. Verhaaltjes over vallen, opstaan en toch dankbaar zijn: grappig en relativerend.

Nog te zien tot en met 6 juni 2019.
speellijst

Nathalie Baartman met ‘Breek’
Premiere: Griffioen in Amstelveen, 8 feb 2019.

Een subtiel-hilarische voorstelling over kwetsbaarheid. Over het ongemak van stilte. Alles op het randje van de gekte.

Ze zei: ‘Neem een ‘breek’, joh. Dat kan hier op de stoeptegel. Hier heb je een hapje gefrituurde sprinkhaan. Verstil de gewoonte, troost die vreemdeling en luister. Het jeukt in je hoofd naar ongehoorde stemmen. Het varken knort je. Laat het barsten en regenen. Druppel en huppel. Breek die hartkorst en gooi je telefoon in het hooi. Bladder af en adem weer.’

Nog te zien tot en met 16 mei 2019.
speellijst

Otto-Jan Ham met ‘Even goede vrienden’
Premiere: C.C. De Ploter in Ternat, 9 feb 2019.

Er doen al jaren enkele zeer hardnekkige geruchten de ronde over Otto-Jan Ham. De meeste daarvan zijn absoluut waar.
Maar… er is wellicht nog veel meer smeuïgs dat je niet wist over Otto-Jan Ham. Zonde hoor. Misschien is het tijd dat je Otto-Jan wat beter leert kennen, en hij jou. Het mag tenslotte van twee kanten komen. Wie weet ontstaat er wel een waardevolle vriendschap? Of je komt er beiden achter dat het beter is om ‘mekaar voorlopig maar niet meer zien’. Even goede vrienden. Of net niet. Enfin, we komen er wel uit. En wel in een interactieve, humoristische show; met hier en daar, als we niet oppassen, wat ruimte voor ontroering.

Nog te zien tot en met 7 mei 2019.
speellijst

Thomas Smith met ‘De jaren van verstand’
Premiere: C.C. Mark Liebrecht in Mortsel, 9 feb 2019.

Hoe bereik je de jaren van verstand? En heb je daar je verstand wel voor nodig? Als artikels in een roddelblad flitsen onze gedachten tegen hoge snelheid voorbij, maar welke zou je best niet lezen en lees je daarom net wel?
Thomas Smith is nog vrijer, rijper, eerlijker en vooral grappiger dan voorheen. En zeggen dat ook zijn eerdere shows allemaal met vier- en zelfs vijf sterren recensies zijn beoordeeld in de Vlaamse kranten. En niet verwonderlijk: het improvisatievermogen van Thomas kent geen grenzen.

Nog te zien tot en met 31 mei 2019.
speellijst

Yvonne van den Eerenbeemt met ‘Bronst’
Premiere: Stadsschouwburg in Utrecht, 9 feb 2019.

‘Bronst’ gaat over dierlijke driften, over de beestachtigheid die onder onze deftige dasjes schuilgaat. Verwacht wanhopige, betogen, fluwelen liedjes en weinig tact.

Nog te zien tot en met 4 juni 2019.
speellijst

Pieter Jouke met ‘Gloeiende plaat’
Premiere: De Kleine Komedie in Amsterdam, 10 feb 2019.

In zijn nieuwe voorstelling Gloeiende Plaat neemt Pieter Jouke verantwoordelijkheid. Maar voordat hij ook maar denkt aan het verbeteren van de wereld, wil hij die (wereld) eerst begrijpen. Dat doet hij door vragen op te werpen. U mag daarop antwoorden. Maar u mag zich ook verbazen over wat er omgaat in het hoofd van deze wereldbestormer. Nooit heeft hij slechts één gedachte tegelijk. Ze zijn niet meer tegen te houden, ze knallen eruit in deze voorstelling. Hij is talig, interactief, keihard en goudeerlijk. Houd u vast. En hem.

Nog te zien tot en met 9 mei 2019.
speellijst

foto: Jochem Jurgens

Categorie: Divers | Meer over: , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.