nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

150e geboortedag van J.J.T. Renard

Vandaag is de honderdvijftigste geboortedag van Jean Jacques Théodore Renard (1869-1898), violist, klarinettist, componist, arrangeur en dirigent.

Toen hij zestien jaar was, vertolkte hij een klarinet-solo in ’t Paleis orkest onder Joh. M. Coenen. Daarna kwam hij in ’t orkest van ’t Grand-Théatre van de Gebroeders Van Lier. Een jaar later werd hij orkestmeester in het Salon des Variétés. Daar componeerde hij de muziek voor de revues van August Reyding. ‘De doofpot’ uit 1891, geinspireerd op het botte politie-optreden tijdens het bezoek van de Duitse keizer, was het eerste grote revuesucces, een genre dat tot dan toe nagenoeg onbekend was in Nederland. Een ander succes was de muziek voor August Kiehls operette ‘De parel van Zaandam’.


affiche De Doofpot

Ondanks zijn wankele gezondheid vertrok Renard naar Engeland voor een aanbieding als eerste violist in het orkest van de Queens Hall in Londen en nadien dirigent van een orkest in Sussex, destijds een badplaats voor welgestelden. Daarna volgden engagementen in Bexill, Folkstone en Llandudno in Zuid Wales. Maar toen liet zijn gezondheid hem in de steek. Na een ziekbed van twee weken overleed hij op achtentwintigjarige leeftijd.

Categorie: Divers | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.