www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Martine Bijl overleden

Vandaag werd bekendgemaakt dat Martine Bijl (71) is overleden. Ze overleed afgelopen donderdag in Maarssen aan de complicaties van de hersenbloeding die ze in september 2015 kreeg.

Bijl wordt in 1965 op haar zeventiende als zangeres ontdekt – ze neemt dan haar eerste EP “chansons” op. Haar tv-debuut maakt ze in 1965 in Cabaretkroniek (VPRO) van Wim Ibo en een maand later treedt ze op in het NCRV-programma Hootenanny on Holland. Het album ‘Martine Bijl Zingt’ wordt opgenomen in samenwerking met Henk van der Molen, die haar vaste begeleider wordt. Later volgen nog albums zoals ‘12 Nieuwe Luisterliedjes’ en ‘Liedjes uit de tijd van Ot en Sien’, waarvoor ze een Edison krijgt. In totaal neemt ze twintig lp’s en cd’s op.

In de jaren ’80 staat ze in het theater met 4 shows, ‘Martine’, ‘Bijl’, ‘Martine Bijl’ en ‘Mevrouw Bijl’. De voorstelling ‘Martine’ wordt onderscheiden met de Johan Kaart-prijs en de Scheveningen Cabaretprijs. Vanwege faalangst zou ze niet meer zelf op het podium staan, maar vertaalde ze musicalteksten voor o.a. Aïda, The Lion King, Tarzan, Beauty and the Beast, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat en We Will Rock You.

Ook is ze een regelmatige verschijning op tv. Ze heeft een eigen televisieshow bij de TROS, Martine, dat een Gouden Televizier-Ring krijgt, is panellid bij Wie van de drie, speelt de hoofdrol in de comedy Het Zonnetje in Huis met Johnny Kraaykamp senior en junior en presenteert de eerste seizoenen van Heel Holland Bakt. Na haar hersenbloeding neemt André van Duin de presentatie van het bakprogramma over en trekt Bijl zich terug uit het publieke leven. In haar boek Rinkeldekink, dat vorig jaar verscheen, vertelt ze over haar herstel na haar hersenbloeding.

In de media:
NRC Handelsblad: “Veelzijdige comedienne die in alles perfectie nastreefde”
3 juni 2019
Volkskrant: “Actrice en presentator Martine Bijl (1948-2019) overleden”
3 juni 2019

Categorie: Divers | Meer over: ,
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...