www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Van het boekenfront: Jan Boerstoel

In november verschijnt het nieuwe boek van Jan Boerstoel, ‘Tussentijd’.

“Al op de middelbare school schreef Jan Boerstoel liedteksten, maar in november 1969 werd het zijn beroep. Als student Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam ontmoette hij Jacques Klöters, lid van Cabaret Don Quishocking. Op diens voorstel om iets voor hen te schrijven ontstond ‘Opa’s verjaardag’, dat meteen in het repertoire werd opgenomen en al snel lovende kritieken kreeg.

Tot de ‘fans van het eerste uur’ behoorden onder anderen Jaap van de Merwe, Wim Ibo en Drs. P. Nieuwe ‘afnemers’ volgden in de jaren daarna, zoals Rients Gratama, Kabaret Ivo de Wijs, Gerard Cox en Jasperina de Jong (Louis Davids Prijs 1980 voor ‘Spuit’ (muziek Harry Bannink)), Youp van ’t Hek, Adèle Bloemendaal, Jenny Arean (Annie M.G. Schmidtprijs 1992 voor ‘Iemand moet het doen’ (muziek Martin van Dijk)) , Martine Bijl en Karin Bloemen (Annie M.G. Schmidtprijs 1996 voor ‘Geen kind meer’ (muziek Marnix Busstra)).

In diezelfde tijd schreef Boerstoel tientallen teksten voor tv-programma’s als Ook dat nog en voor Kinderen voor Kinderen. In 2009/2010 leverde hij liedteksten voor de veelgeprezen voorstelling Daar werd wat groots verricht van Diederik van Vleuten en recentelijk schreef hij nieuwe teksten op werk van Antonio Carlos Jobim en Astor Piazzola. In Tussentijd doet Boerstoel een greep uit zijn omvangrijke oeuvre. Het boek vormt daarmee voor al zijn oude – en nieuwste – fans een mooie dwarsdoorsnede van vijftig jaar liedtekstschrijven.”

‘Tussentijd’ wordt uitgegeven door Uitgeverij Prometheus.

Categorie: Van het boekenfront | Meer over:
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...