nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Op tv: Welkom in de jaren 20 en 30

Vanaf zondag 8 september zendt de NTR op NPO Zapp Welkom in de jaren 20 en 30 uit. Een nieuwe serie in de reeks historische comedy’s van Niek Barendsen, waarin dit keer het Interbellum, de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, centraal staat.

Een nieuwe serie in de reeks historische comedy’s van de hand van Niek Barendsen, waarin dit keer het Interbellum, de periode tussen WOI en WOII, centraal staat. Koningin Wilhelmina, Albert Einstein, Hendrikus Colijn en Fien de la Mar zijn al jaren dood, maar voor Welkom in de jaren 20 en 30 maken ze graag een uitzondering. Stuk voor stuk nemen ze plaats op de bank bij talkshowhost Dorine Goudsmit (Plien van Bennekom) om alles over hun tijd te vertellen.

De jaren 20 en 30 was een fascinerende, veelbewogen periode met grote rijkdom en diepe armoede, enorme vernieuwingen op artistiek en wetenschappelijk gebied, opkomend fascisme en crisis. Een tijd van charleston en jazz, een tijd van dansen op de vulkaan en wachten op het grote conflict. In Welkom in de jaren 20 en 30 passeren tal van grote namen en gebeurtenissen uit die periode de revue, vertolkt door een indrukwekkende lijst van bekende acteurs. Zo zien we Erik van Muiswinkel als Hendrikus Colijn, Owen Schumacher als Prins Bernhard, Malou Gorter als koningin Juliana, Alex Klaasen als Charles Lindbergh, Lies Visschedijk als Fien de la Mar, Raymonde de Kuyper als Wilhelmina, Sergio Ijssel als Louis Armstrong en Pierre Bokma als Adolf Hitler.

Met verder ook rollen voor o.a. Ilse Warringa, Ellen Pieters, Martine Sandifort, Paul Groot, Rop Verheijen, Remko Vrijdag, Dick van den Toorn, Maaike Martens, Bas Hoeflaak, Anne-Marie Jung, Joost Prinsen, Marc-Marie Huijbregts en Bianca Krijgsman.

Afleveringen

Aflevering 1: opkrabbelen na de oorlog
Koningin Wilhelmina (Raymonde de Kuyper) is de hoofdgast in deze aflevering. Zij vertelt over de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog en hoe Europa weer opkrabbelde. Maar ook over haar eigen leven, haar kille jeugd, haar mislukte huwelijk, haar idolen en dromen.

Met o.a. ‘de Spaanse griep, ‘Troelstra’ en ‘het winterpaleis ‘.

Aflevering 2: the roaring twenties
De beroemde Amerikaanse vliegpionier Charles Lindbergh (Alex Klaasen) is de hoofdgast en hij vertelt over zijn vliegreis van New York naar Parijs, over de rijkdom in de jaren twintig, de charleston, de mode, de automobiel, de vooruitgang, de vrouwen, de feesten, en over de maffia. Maar waarom heeft hij een hekel aan fans? Is er iets wat hij wil verhullen?

Met o.a. ‘De modepolitie, ‘het automobiellied’ en ‘de penicilline’.

Aflevering 3: wetenschap en techniek
De wereldberoemde en geniale Albert Einstein (Laus Steenbeeke) is de hoofdgast en vertelt over nieuwe uitvindingen zoals de stofzuiger, de telefooncel, de quantum mechanica en de atoombom. Maar ook over het opkomend fascisme in Duitsland, en hoe hij moest vluchten voor Hitler.

Met o.a. ‘de afsluitdijk’ de stewardess ‘en de kerngeleerden’.

Aflevering 4: kunst
Zangeres, danseres, actrice en cabaretière Fien de la Mar (Lies Visschedijk) is hoofdgast en vertel alles over de enorme ontwikkeling van de kunsten in deze jaren: de jazz van Louis Armstrong, de moderne kunst van Mondriaan en Rietveld en de nieuwste en populairste kunstvorm: de filmindustrie.

Met o.a. ‘Bioscoop lied’, ‘de pijp van Magritte’ en ‘Superman’

Aflevering 5: de crisisjaren
Prinses Juliana en Prins Bernhard (Malou Gorter en Owen Schumacher) zijn hoofdgasten en vertellen Dorine alles over hun ontmoeting, hun verloving, over de crisisjaren en over hun veelbewogen huwelijk.

Met o.a. ‘De Wallstreet krach’, ‘prinses zoekt prins ‘en ‘het lied van de kinderziektes’.

Aflevering 6: oorlogsdreiging

Hoofdgast is Hendrikus Colijn (Erik van Muiswinkel), de premier van Nederland. Hij vertelt Dorine alles over de dreigende oorlog, de opkomst van Mussert en Hitler, tot aan de Duitse inval en de evacuatie van koningin Wilhelmina naar Engeland.

Met o.a. ‘het Jordaanoproer lied, ’de dienstkeuring van Mussert en ‘Colijns radiopraatje.’

De serie is in geheel geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen, onder eindredactie van Loes Wormmeester en met Prof. Dr. Piet de Rooij als wetenschappelijk adviseur.

foto: Lisanne Boon

Categorie: Op tv | Meer over: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.