www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Nieuwe literaire prijs: De Drs P Trofee

Op 29 oktober 2019 wordt voor het eerst de Drs P Trofee uitgereikt: een prijs voor een auteur of kunstenaar die werkt in de vrolijke en vrijzinnige traditie van Drs P (Heinz Polzer 1919-2015). De prijs is een initiatief van Het Heen- en Weerschap, de stichting die de literaire nalatenschap van Drs P beheert.

Vic van der Reijt, voorzitter van het Heen- en Weerschap: “Drs P, een geboren Zwitser, had een grote liefde voor de Nederlandse taal, die hij op zeer levendige wijze op de Nederlanse en Vlaamse podia en in meer dan honderd boekpublicaties heeft beleden. De Drs P Trofee is bestemd voor auteurs en kunstenaars die zich op oorspronkelijke en humoristische wijze van de Nederlandse taal bedienen, maar die nooit in aanmerking komen voor de officiële literaire prijzen. Die worden in Nederland en België nu eenmaal uitsluitend aan Serieuze Schrijvers toebedeeld. Dit is een prijs die wijlen Annie M.G. Schmidt, Godfried Bomans, Willem Wilmink of Nescio maar al te graag aan hun naam hadden verbonden.”

De Drs P Trofee wordt voortaan jaarlijks uitgereikt. De laureaat ontvangt een replica van de kop van Heinz Polzer, ooit vervaardigd door de Vlaamse artieste Griet De Bock. Daarnaast een geldbedrag van 2019 euro, dat jaarlijks met één euro zal worden vermeerderd. Daarmee is de Drs P Trofee ook de eerste inflatiegevoelige prijs.

De bekendmaking en overhandiging van de eerste Drs P Trofee vindt plaats op dinsdag 29 oktober 2019 in Café Restaurant Zeppos in Amsterdam.

De uitreiking valt samen met de presentatie van het nieuwe Drs P Jaar- en Bewaarboek: Leve onze goede Czaar!, een uitgave van Nijgh en Van Ditmar en Johan Enschedé.
Van het boekenfront: Drs P

Categorie: Prijzenfestival | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.