www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Drs P Trofee voor Midas Dekkers

De eerste Drs. P Trofee, een prijs voor een auteur of kunstenaar die werkt in de vrolijke en vrijzinnige traditie van Drs. P (Heinz Polzer 1919-2015), is toegekend aan Midas Dekkers.

De bioloog, columnist, mediamaker en schrijver publiceerde o.a. kinderboeken en non-fictioneel proza voor volwassenen.

Uit het juryrapport: ‘In zijn rijke werken reikt Midas Dekkers naar het hoogst denkbare: de combinatie van waar en leuk. De kwaliteiten van zijn proza zijn velerlei: Het biologische vertrekpunt. De bedachtzame verbreding van het thema. De woordkeus. De observaties. De intelligente tegendraadsheid. En dat alles opgediend zonder wetenschappelijke aanmatiging of dorheid, maar met groot gevoel voor humor.’

De Drs. P Trofee, ‘een serieuze prijs voor kunstenaars die zichzelf niet al te serieus nemen’, wordt voortaan jaarlijks uitgereikt. De laureaat ontvangt een replica van de kop van Heinz Polzer, ooit vervaardigd door de Vlaamse artieste Griet De Bock. Daarnaast een geldbedrag van 2019 euro, dat jaarlijks met één euro zal worden vermeerderd. Daarmee is de Drs. P Trofee ook de eerste inflatiegevoelige prijs. De prijs is een initiatief van Het Heen- en Weerschap, de stichting die de literaire nalatenschap van Drs. P beheert.

Tijdens de bekendmaking en overhandiging van de eerste Drs. P Trofee is eveneens Het Nieuwe Drs. P Jaar- en Bewaarboek gepresenteerd: Leve onze goede Czaar!.

Zie ook:
Trouw: “De Drs. P Trofee is een serieuze prijs voor kunstenaars die zichzelf niet al te serieus nemen”
28 okt 2019

Categorie: Prijzenfestival | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.