www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Musical over Gaston & Leo

Er staat een musical over het Vlaamse komische duo Gaston & Leo in de steigers, “Gaston & Leo, de hommage musical”. Beide heren vormden van 1972 tot 1993 het populairste komische duo van Vlaanderen. Het idee voor de musical is bedacht door komiek Dirk Van Vooren en acteur Kobe Van Herwegen, die ook het scenario zal schrijven. Regie is in handen van Frank Van Laeke, die eerder al de succesmusicals 14-18 en 40-45 regisseerde.

De musical zal geen sketchshow van Gaston en Leo worden, maar het leven achter de coulissen tonen.

Berghmans ontmoet muzikant Martin in 1957. In de Billiard Palace speelt Martin saxofoon en klarinet en soms spelen de mannen samen sketches. In de jaren 60 krijgt Martin een eigen orkest en komt Berghmans vaker langs voor sketches. Ze blijven echter los van elkaar optreden totdat Martin in 1972 stopt met zijn orkest en de mannen verder gaan als het komische duo Gaston en Leo. Vanaf dat moment is het duo ook vaker op televisie te zien. Niet alleen bij de Vlaamse publieke omroep BRT, maar ook wekelijks bij de VARA in ‘Hallo met Henk’ van Henk van Montfoort. In de jaren 80 bereiken ze grote populariteit met de komische politiereeks ‘De Kolderbrigade’ en hun eindejaarsshows. Ook maken ze drie langspeelfilms, Zware jongens, Paniekzaaiers en Gaston en Leo in Hong Kong.

Door gebrek aan waardering bij de BRT maken ze eind jaren 80 de overstap naar de Vlaamse commerciële omroep VTM, waar ze de succesvolle Gaston & Leo Show maken, een sketchprogramma met een zaalconference.

Martin overlijdt aan longkanker in 1993. Berghmans gaat nog even solo door en maakt voor VTM de Gaston Berghmans Show, vergelijkbaar met de Gaston & Leo Show. In 2002 gaat hij met pensioen. Hij overlijdt in 2016.

De musical zal in 2023, 30 jaar na het overlijden van Leo Martin, in première gaan. Het is nog niet bekend wie de titelrollen zal vertolken.

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...