www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Aart Staartjes overleden

Aart Staartjes is overleden op 81-jarige leeftijd. Staartjes raakte vrijdag in Leeuwarden ernstig gewond tijdens een verkeersongeluk en is aan zijn verwondingen bezweken.

Staartjes (Amsterdam, 1938) gaat in eerste instantie naar de kweekschool (voorloper van de Pabo), maar stapt over naar de toneelschool in Amsterdam. Met Eric Herfst en Ben Rowold start hij in 1957 het pantomimegezelschap ‘Pantalone’. Een jaar later staan Herst en Rowold aan de wieg staan van het beroemde cabaret Lurelei. Na zijn afstuderen in 1961 speelt Staartjes bij verschillende toneelgezelschappen.

Het grote publiek kent hem van zijn medewerking aan fameuze kinderprogramma’s als ‘De Stratemakeropzeeshow’, ‘J.J De Bom voorheen de Kindervriend’, ‘De Film van Ome Willem’ en ‘Het Klokhuis’. Staartjes was veelal ook achter de schermen verantwoordelijk voor deze programma’s. Ook is hij jarenlang te zien bij de intocht van Sinterklaas. In 2006 maakt hij indruk als het hoofd van een circusfamilie in de drama-serie Waltz.
alle afleveringen van Waltz

Vanaf 1984 speelde hij Meneer Aart in Sesamstraat. In 2019 wordt bekend dat er dat er op korte termijn geen nieuwe afleveringen worden opgenomen. Staartjes had zich daarvoor al beklaagd over het uitblijven van duidelijkheid over de status het programma. De laatste opnames dateren dan van maart 2018.

De laatste jaren tobt hij met zijn gezondheid. In september 2019 vertelde hij in het programma ‘Sterren op het doek’ recent een beroerte te hebben gehad. Een botsing tussen zijn brommobiel en een auto is hem nu fataal geworden.

Sterren op het doek.
10 sept 2019

Sesamstraat: Tommie heeft in zijn kamer een echte brief voor Meneer Aart gemaakt. Hij moet alleen nog even de brief op de post doen.
9 okt 2017

Interview in Nooit meer slapen.
1 sept 2017

De Grote Harry Bannink podcast.
16 juni 2017

Adieu God.
9 apr 2017

Opium special over Aart Staartjes.
12 mei 2012

Wintertijd.
26 feb 2006

In memoria
NRC Handelsblad: “Aart Staartjes: opstandig en innemend televisie-icoon”
12 jan 2020
Volkskrant: “Aart Staartjes (1938-2020): groots als de mopperende Meneer Aart en als strijder tegen braafheid in kinderprogramma’s”
12 jan 2020
Het Parool: “Aart Staartjes (1938-2020) deed veel, maar was vooral de mopperende Meneer Aart”
12 jan 2020
Telegraaf: “Aart Staartjes was de peetvader van de kindertelevisie”
12 jan 2020

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.