www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Ischa Meijer (1943-1995)

Vandaag is het 25 jaar geleden dat Ischa Meijer overleed. Op 14 februari 1995 – zijn 52ste verjaardag – stief hij plotseling aan een hartaanval. Meijer was een journalist, interviewer, televisiepresentator, toneelschrijver en filmacteur. Als kind van joodse ouders overleefde hij met hen het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen. De Tweede Wereldoorlog zou hen echter nooit meer loslaten.

Na het gymnasium wordt hij journalist bij o.a. De Nieuwe Linie, Het Vrije Volk, de Haagse Post (ook met een theaterrubriek) en Vrij Nederland. Daarbij valt hij op door zijn doortastende interviews. Van deze interviews verschijnen meerdere bloemlezingen. Tussen 1991 en 1995 schrijft hij een dagelijkse column in Het Parool onder de naam ‘De dikke man’.

Vanaf 1984 maakt hij voor de VPRO-radio programma’s als ‘Een Uur Ischa’, later ‘Een Dik Uur Ischa’. Later stapte hij over naar RTL5.

In de jaren tachtig had hij een relatie met Jenny Arean. Gezamenlijk maakten ze diverse literaire cabaretprogramma’s als ‘En God zag dat het goed was’ (1981), ‘De dames’ (1982), ‘Het leven van Jos Brink – deel 2’ (1982) en ‘Holiday in ice’ (1983). Ook stimuleert hij Arean om haar eerste soloprogramma te maken, ‘Gescheiden vrouw op oorlogspad’. De laatste jaren van zijn leven had hij een relatie met Connie Palmen, over wie zij het boek ‘I.M.’ zou schrijven.

In 2012 stelde de VPRO vele radioprogramma’s van Meijer beschikbaar via:
www.vpro.nl/ischa

Naar aanleiding van zijn 25ste sterfdag verscheen eerder dit jaar ‘Zó, en niet anders’, een bundeling van de biografische werken ‘Brief aan mijn moeder’, ‘Een rabbijn in de tropen’ en ‘Hoeren’. Komende week verschijnt de bloemlezing ‘Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan’, hij zich in diverse gedaanten uitsprak over de oorlog en de joodse identiteit: als nietsontziend interviewer die anderen liet zeggen wat hij zelf niet kon verwoorden, als dichter, schrijver, verslaggever en als columnist, via zijn alter ego De Dikke Man. Een groot deel van deze teksten werd niet eerder in boekvorm gepubliceerd.

Categorie: Divers | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.