nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Kort: Claudia de Breij, Freek de Jonge, Urbanus, Joost van Hyfte, Walter Baele

Claudia de Breij ontvangt op maandag 9 maart de Jillis Bruggeman Penning, een homo-emancipatieprijs die sinds 2015 wordt uitgereikt. Zij krijgt de prijs omdat zij zich in haar werk expliciet uitspreekt tegen haat en discriminatie en voor liefde en diversiteit. De prijs is vernoemd naar Jillis Bruggeman (1750-1803), de laatste om zijn seksuele geaardheid in Nederland ter dood gebrachte homoseksueel.

Op 25 maart zal Freek de Jonge de herdenking van de Amsterdamse predikant Jan Koopmans afsluiten in de Noorderkerk in Amsterdam. In zijn illegale pamflet Bijna te laat! riep hij zijn landgenoten op in verzet te komen tegen anti-Joodse maatregelen van de Duitse bezetter. De Noorderkerk in Amsterdam organiseert een herdenking over de vraag: wie redt onze vrijheid vandaag? en laatzich inspireren door het verhaal van Koopmans. O.a. Amma Asante (voorzitter Landelijke Cliëntenraad) en Niels den Hertog (theoloog) komen spreken, de Jonge sluit de avond af met het lied dat hij over Koopmans schreef.

Urbanus laat op 14 en 28 maart in het Vlinderkasteeltje in Eizeringen (BE) enkele van zijn werken veilen ten voordele van het 11-jarige jongetje Axl, de enige Belg die het gen SLC6A1 mist. Bij dit zeldzame syndroom ontbreekt een bepaald eiwit in de hersenen of werkt het niet goed, wat aanleiding geeft tot epilepsie, ADHD, ontwikkelingsstoornissen, autisme en psychische stoornissen. Ook werken van o.a. Eva De Roovere, Jan Fabre en Joseph Willaert zullen verkocht worden tijdens de benefiet. De veiling is in samenwerking met Deweer Gallery.

Joost van Hyfte heeft onder de naam van zijn alter ego Guust voor de gemeente Zelzate een carnavalsnummer opgenomen met bijbehorende clip. Het nummer is getiteld Ewk zijn dag.

Walter Baele is één van de stemmen in de film ‘Wickie de Viking – Het Magische Zwaard’. Hij heeft de stem ingesproken van Gorm, de uitkijker. In de film wil Wickie maar al te graag mee met zijn vader op avontuur. Alleen ziet Halvar dat helemaal niet zitten, hij vindt Wickie nog veel te jong. Alles verandert echter wanneer Wickie’s moeder Ylva door een magisch zwaard wordt omgetoverd in een gouden standbeeld.

Categorie: Divers, Prijzenfestival | Meer over: , , , , ,
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...